Ухапшени због ратних злочина

Две особе, осумњичене за злочине над цивилним становништвом у селу Ћушка на Косову и Метохији, ухапшене у Шведској и Крагујевцу. Већи број осумњичених лоцирано у региону, навео заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Две особе, које српско Тужилаштво за ратне злочине терети за злочине над цивилним становништвом 1999. године у селу Ћушка на Косову и Метохији, данас су приведене у Крагујевцу и у Шведској, а више њих је лоцирано у региону.

"Једно лице са Косова и Метохије, које теретимо за ратни злочин у Ћушкој, приведено је у Шведској, док је друго привела полиција у Крагујевцу", изјавио је Танјугу заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Хапшење је потврдила и шведска полиција. Полицијски инспектор Томас Акхеим рекао је да је косовски Србин, у раним тридесетим, без инцидената ухапшен на западу Шведске.

Векарић је навео да Тужилаштво и даље трага за више лица осумњичених за тај злочин, која су у бекству.

"Према нашим информацијама, још нека лица су лоцирана у региону - у Црној Гори и Босни и Херцеговини, док је једно лоцирано у Немачкој и ми ћемо учинити све да и оно буде пребачено овде и процесуирано", нагласио је Векарић.

Због овог злочина, почетком марта ухапшена су деветорица осумњичених, против којих је покренута истрага и одређен притвор.

Српско Тужилаштво за ратне злочине затражило је истрагу против 26 особа, због сумње да су 14. маја 1999. године убили 41 особу у селу Ћушка у општини Пећ на Косову и Метохији. Реч је о припадницима паравојне формације "Шакали", Територијалне одбране и резервног састава полиције.

Поступак финансијске истраге

Векарић је подсетио да је Ћушка први предмет у коме ће, поред утврђивања кривичне одговорности осумњичених за ратни злочин, Тужилаштво кренути у поступке финансијске истраге, сходно Закону о одузимању имовине стечене кривичним делом, пошто су осумњичени веома богата лица.

Заменик тужиоца за ратне злочине је напоменуо да је један од вођа "Шакала" Небојша Мијић, који је преминуо у Аргентини, у ту државу отишао са више милиона марака, које је опљачкао од грађана Србије.

Наш предлог је да се, уколико дође до заплене имовине, сходно одлуци суда, имовина опљачкана од Албанаца да "нашим грађанима Албанцима у Бујановцу и Прешеву, да би се управо на тај начин задовољила правда", нагласио је Векарић.

Осумњичени се терете да су предузимали оружане нападе, вршили насиље, убиства, уништавање цивилне имовине, пљачке, отимање личне имовине, са намером да стекну личну имовинску добит и шире страх међу албанским цивилима, како би их приморали да напусте места пребивалишта и преселе се у Албанију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара