Лоша заштита уметничких дела

Зрењанинска полиција ухапсила три особе, које се сумњиче да су опљачкале кућу сликара Живојина Ђелића у Банатском двору. Међу украденим стварима су и две слике холандских мајстора из 17. века.

Ухапшене три особе за које се сумња да су из дома сликара Живојина Ђелића у Банатском двору, између осталог украле и две слике холандских мајстора за које власник тврди да вреде више од милион и по евра.

Ова крађа отвара питање заштите ретких, скупоцених уметничких дела у Србији. Слабо обезбеђење, добра обученост лопова и могућност брзог изношења украдених дела чине да све мање вредних уметнина остаје у Србији.

Део грађана Банатског Двора у неверици је да су овако вредне слике стајале у ретко посећиваној трошној кући нашег сликара који живи у Русији. Други сумњају у њихову наведену вредност.

Стручњаци процењују да у приватним колекцијама у Србији нема много уметничких дела те вредности. Већина их је у музејима.

Проблем је, међутим, што ни у њима нема одговарајуће заштите. О томе сведочи и пљачка дела вредних око седам и по милиона евра из музеја у Новом Саду, извршена у сред дана.

Иако су од крађе пет слика, међу којима је била по једна Рубенсова и Рембрантова, прошле четири године, оне још нису пронађене.

Оливера Марковић из Министарства културе каже да је та институција предузела мере из оквира своје надлежности, да би интезивирала сарадњу са Интерполом и УНЕСКО-ом, а на борби против илегалног промета културних добара и његовог незаконитог присвајања.

Ипак, ова сарадња је за сада без конкретних резултата. Слике вредне милионе, како стручњаци кажу, лопови ће пробати да продају у Западној Европи.

Дејан Поповић из аукцијаске куће "Мадл арт" каже да лопови у сваком случају не могу да постигну неку цену.

Не могу их продати на легалном тржишту јер су аукције пријављене Интерполу, каже Поповић.

Народни музеј, који у свом фонду има изузетно вредна дела Пикаса, Ван Гога и Рембранта, мораће пре отварања да издвоји знатно више новца за обезбеђење и надзор, како се не би поновила крађа налик оној из прошле деценије, када је украдена Реноарова Купачица.

Слика је касније пронађена и враћена, али криминолози сматрају да је право чудо што више слика током последњих година није нестало из Србије, јер је вештина крадљивца уметнина далеко изнад нивоа заштите наших музеја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво