Караџић ипак на наставку суђења

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић присуствоваће наставку суђења 13. априла пред Хашким трибуналом, иако је Апелационо веће тог суда одбило његов захтев за одлагање процеса, изјавио правни заступник оптуженог.

Иако је Апелационо веће Суда у Хагу одбило захтев Радована Караџића за одлагање процеса, бивши лидер босанских Срба присуствоваће наставку суђења, које је заказано за 13. април, најавио је правни заступник оптуженог.

"Караџић је разочаран одлуком. Он ће, ипак, бити присутан 13. априла и намерава да у потпуности учествује у суђењу", рекао је "Франс пресу" адвокат Питер Робинсон.

Трибунал за ратне злочине у Хагу саопштио је у четвртак да ће суђење бившем председнику Републике Српске, који је оптужен пред тим судом за ратне злочине и геноцид током рата у БиХ бити настављено 13. априла.

Апелационо веће одбацило је Караџићев захтев за одлагање суђења чиме се отвара пут за извођење првог сведока оптужбе.

Портпаролка Трибунала Нерма Јелачић рекла је раније да је Судско веће одредило нови датум, пошто је одбацило Караџићев захтев да почетак доказног поступка почне 17. јуна зато што није имао довољно времена за припрему одбране.

Суђење Караџићу почело је крајем октобра прошле године и настављено је после вишемесечне паузе почетком марта, када је Караџић одбацио оптужбе, истакавши да Срби у БиХ нису желели рат и да је њихов циљ био очување Југославије.

Бивши вођа босанских Срба је у две тачке оптужен за геноцид у Сребреници и још седам општина у БиХ, док се у преосталих девет тачака терети за прогон, истребљење, убиства, депортације и узимање међународних талаца током рата у БиХ, од 1992. до 1995. године.

Караџић је ухапшен у Београду 21. јула 2008. године, где је живео под именом Драган Дабић. Десет дана касније је изручен Хашком суду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво