Паника у подземљу

Државни секретар Министрства правде Слободан Хомен рекао да је озбиљна борба против криминала довела до панике у редовима подземља. О учешћу Станка Суботића у приватизацијама расправљаће Одбор за безбедност Скупштине Србије.

Медијски наступ Станка Суботића указује на то да је озбиљна борба против криминала довела до пометње међу организованим криминалним групама, па су осумњичени почели јавно да се оглашавају, оценио је државни секретар Министарства правде Слободан Хомен.

Хомен је рекао да је борба против организованог криминала један од приоритета Владе Србије, као и да у тој борби нико неће бити поштеђен, ма колико моћан био.

Тужилац за организовани криминал Миљко Радисављевић рекао је да прво треба испитати да ли је истинита Суботићева тврдња да је позајмио новац за куповину "Луке Београд" и компаније "Новости".

Радисављевић је подсетио да се то лако може утврдити, провером документације банака и привредних субјеката. Ако евиденције нема, онда то, како каже, отвара питање порекла новца.

"Ако евиденције нема, то значи да се ради о трансакцији обављеној готовим новцем, што би отворило питање порекла новца и могућег вршења кривичног дела прање новца", рекао је Радисављевић.

"Могуће је, такође, да се ради и о кривичном делу превара, али и о пословним односима између привредних субјеката, што у овом тренутку није познато с обзиром да Суботић није поднео кривичну пријаву против било ког лица због кривичног дела извршеног на његову штету", рекао је Радисављевић.

Специјални тужилац је, реагујући на Суботићево укључење у емисију "Интервју са Југославом Ћосићем", навео да "није могуће коментарисати медијске изјаве особе оптужене од стране Тужилаштва за организовани криминал".

Тодоровић: Прилика за рашчишћавање са криминалом

О томе да ли је Суботић помогао две приватизације са 50 милиона евра, у понедељак ће расправљати и Одбор за безбедност Скупштине Србије, најавио је председник тог скупштинског тела Драган Тодоровић.

Председник Одбора за безбедност на седницу је позвао и министра унутрашњих послова Ивицу Дачића, шефа БИА Сашу Вукадиновића и републичког јавног тужиоца Загорку Доловац.

"Ово је крајњи моменат и најбоља прилика да се крене у рашчишћавање највећег проблема са којим се суочава наше друштво, а то је криминал који је повезао политичаре, тајкуне и криминалце", рекао је Тодоровић, који је шеф посланичке групе Српске радикалне странке.

"Преко овога више не би смело да се прелази посебно ако имате чињенице које указују да нешто није у реду, пре свега за приватизацију компаније Новости, које је била приватизована 1997. године и поново 2007. године", рекао је Тодоровић.

Он је нагласио да очекује да ће представници владајуће коалиције доћи на седницу Одбора и да ће једва дочекати ту седницу, да би грађанима јасно ставили до знања какав је њихов однос према криминалу.

"Ако не би дали кворум, онда ћемо доћи у ситуацију да се потврде речи Станка Суботића Цанета да је 2001. године дао 10 милиона евра Демократској странци, што значи да је купио њихово ћутање, односно подршку", изјавио је Тодоровић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије