Јоцићу процес пред Српским судом

Одлуком судије Жупанијског суда у Загребу, Сретен Јоцић, звани Јоца Амстердам, неће сведочити на суђењу за убиство Иве Пуканића у Хрватској, јер за исти злочин одговара и у Београду.

На суђењу за убиство сувласника хрватског недељника Национал Иве Пуканића, пред загребачким Жупанијским судом, судија је данас одбацио предлог одбране да се, као сведок, позове наводни наручилац тог атентата Сретен Јоцић, звани Јоца Амстердам, због тога што га за исти злочин очекује суђење у Београду.

Суд је одлучио да од холандског правосуђа затражи извештаје о истрази и тајном праћењу Јоцића и његовог кума Слободана Ђуровића, због сумње да су у тој земљи основали злочиначку организацију, а што је на прошлој расправи затражио хрватски Уред за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК).

Тужилаштво тим документима о истрази, током које су Јоцић и Ђуровић у Холандији тајно праћени и снимани, жели да потврди исказе крунског сведока Томислава Марјановића и црногорског бизнисмена Ратка Кнежевића, који су Јоцића и Ђуровића описали као особе блиско повезане с криминалом.

"Прволигаш српских мафијаша"

Кнежевић је, сведочећи пред загребачким судом, назвао Јоцића "прволигашем српских мафијаша", а Ђуровића, који се у оптужници помиње као веза између Јоцића и Пуканићевих убица, а кога су други сведоци описали као "пословног човека беспрекорне прошлости", назвао особом високо рангираном у "балканској конфедерацији криминала".

Јоцић, који је Пуканићево убиство наводно платио 1,5 милиона евра, оптужен је као наручилац и под том оптужбом у притвору у Београду чека почетак суђења, где је и Жељко Миловановић, коме се у Загребу суди као извршиоцу убиства, јер је у двориште Национала, 23. октобра 2008, довезао мопед са експлозивом од којег су погинули Пуканић и његов сарадник Нико Фрањић.

У наставку доказног поступка, на суду ће се прочитати и записи Пуканићевог мобилног телефона, као и записник о садржају његовог сефа.

Како је на прошлој расправи суђење почело испочетка, због накнадног доласка оптуженог Бојана Гудурића, прочитани су искази до сада испитаних сведока, а суд у наставку треба да одлучи хоће ли из списа издвојити делове исказа првооптуженог Роберта Матанића.

Роберт и Лука Матанић, Амир Мафаљани и Слободан Ђуровић ухапшени су седам дана после убиства и отад су у притвору.

Миловановића је, у лето 2009, ухапсила полиција Србије, а Гудурић, који је по оптужници чекао са снајпером да убије Пуканића ако експлозив откаже, почетком фебруара предао се полицији у Бањалуци и пребачен је у Сарајево, одакле је изручен Хрватској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије