Хаг: Митар Васиљевић на слободи

Хашки тибунал одобрио пуштање на слободу Митра Васиљевића, осуђеног на 15 година затвора због злочина на подручју Вишеграда 1992. године. Васиљевић био припадник Белих орлова, казну служио у Аустрији.

Председник Хашког трибунала Патрик Робинсон одобрио је захтев за раније пуштање на слободу бившег припадника "Белих орлова" Митра Васиљевића, након што је одслужио две трећине 15-годишње казне за злочине почињене у Вишеграду, 1992. године.

"Злочини за које је Васиљевић осуђен су веома тешки. Сматрам да је ово фактор против његовог ранијег пуштања. Будући да је од 25. јануара 2010. године Васиљевић одслужио две трећине казне и узимајући у обзир да су друге осуђене особе у сличним ситуацијама биле подобне за раније пуштање, сматрам да овај фактор подржава раније пуштање", наводи се у одлуци Робинсона, а преноси Фонет.

Будући да је Васиљевић ухапшен 25. јануара 2000. године, Робинсон подсећа да је из затвора у Аустрији, где је упућен на одслужење казне и аустријске Владе, стигло обавештење да је "у складу с тамошњим законима" подобан за раније пуштање.

У обавештењу је наглашено да је Васиљевић показао "врло добро понашање" током већег дела свог боравка у затвору, и да је "радио у кухињи ове институције и постигао добре резултате у свом послу".

У корист ранијег пуштања, Робинсон наводи и чињеницу да је Васиљевић остварио значајну сарадњу с Тужилаштвом у Хагу.

Васиљевић је био члан паравојне групе Милана Лукића, такође хашког оптуженика.

Због убиства пет људи и нехуманог поступка према двојици преживелих, Васиљевић је проглашен кривим за злочин против човечности и кршење закона и обичаја ратовања.

Будући да су жртве убијене искључиво због њихове бошњачке националности, веће је Васиљевића прогласило кривим и за прогон на политичким, расним или верским основама.

Васиљевић је ослобођен од другог злочина за који је био окривљен, спаљивања више од 60 Бошњака цивила, углавном жена, деце и стараца, у Вишеграду 14. јуна 1992.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 14. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије