МУП: Међу ухапшенима за фалсификовање исправа и запослени у Министарству државне управе

Међу 17 ухапшених се сумњиче за фалсификовање исправа и злоупотребу положаја у акцији полиције је и двоје запослених у Министарству државне управе и локалне самоуправе, саопштио је МУП Србије.

Осумњичени се трете да су у периоду од априла 2023. године до данас, у илегалној штампарији на територији Београда направили више од 400 лажних јавних исправа - уговоре, пуномоћја, дипломе средњих, виших, и високих школских установа, у намери да их наручиоци употребе у правном саобраћају као праве и стечене на законит начин, наводи се у саопштењу МУП-а.

Сумња се да су прибавили противправну имовинску корист у износу од више од 12 милиона динара.

Међу ухапшенима је и један припадник МУП-а, а он се, заједно са ухапшенима у Министарству државне управе и локалне самоуправе, терети да су искоришћавали службени положај и вршили проверу кроз затворене базе матичних служби и МУП-а, за лица за која су се фалсификована документа израђивала.

Такође, ухапшена је једна особа запослена у Министарству просвете, за коју постоје основи сумње да је искоришћавањем свог службеног положаја са овим израђеним фалсификованим документима запошљавала лица у државне институције за одређени новчани износ, наводи се у саопштењу МУП-а.

Осумњичени ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном Јавном тужилаштву за организовани криминал.

Раније данас, Јавно тужилаштво за организовани криминал саопштило је да су ухапшени фалсификовали документа о купопродаји катастарских парцела на КиМ у власништву расељених Срба.

Сумња се да су припадници ових организованих криминалних група набављали ради даље употребе као и израђивали фалсификована документа и то личне карте, уговоре о поклону, овлашћења, пуномоћја о купопродаји катастарских парцела на АП КиМ у власништву расељених Срба са територије КиМ на који начин су особама албанске националноти са простора АП КиМ који су заинтересовани за добијање статуса држављана Србије на незаконит начин омогућавали пријаву пребивалишта, добијање држављанства и лачних исправа, наводи се у саопштењу тог тужилаштва.

понедељак, 27. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије