Ухапшено пет особа у оквиру акције "Армагедон"

Пет особа је ухапшено у више градова Србије због сумње да су путем друштвених мрежа ступали у комуникацију са малолетницима и слали им фотографије и видео-записе порнографске садржине, саопштио је МУП. Наводи се да су осумњичени и да су прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица и уговарали састанак са малолетницима ради сексуалног односа.

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе за технику - Службе за борбу против високотехнолошког криминала, у сарадњи са полицијским управама у Београду, Крушевцу, Јагодини, Зајечару и Бору, а по налогу Посебног јавног тужилаштва за високотехнолошки криминал Вишег јавног тужилаштва у Београду, у наставку акције "Армагедон", ухапсили су пет особа због постојања основа сумње да су извршиле кривична дела приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију, искоришћавање рачунарске мреже или комуникације другим техничким средствима за извршење кривичних дела против полне слободе према малолетном лицу и полно узнемиравање.

Ухапшени су М. Т. (1990) из Зајечара, Д. Д. (1987) из Трстеника, М. Б. (1997) из Мајданпека, Р. Р. (1988) из Параћина и С. С. (1988) из Београда, саопштено је из МУП-а..

"Сумња се да су они, у дужем временском периоду, коришћењем специјализованих апликација за дељење фајлова или коришћењем посебних претраживача који омогућавају прикривање локације и анонимност, као и путем друштвених мрежа са својих и лажних налога ступали у комуникацију са малолетницима и слали им фотографије и видео-записе порнографске садржине", наводи се у саопштењу.

Додаје се да се они сумњиче и да су прибавили садржаје настале експлоатацијом малолетног лица и уговарали састанак са малолетницима ради сексуалног односа.

"Претресом станова осумњичених пронађена је велика количина видео-клипова и фотографија насталих искоришћавањем малолетника у порнографске сврхе, садржаји сексуалне експлоатације деце од три до 14 година, као и друге фотографије и видео-записи експлицитне злоупотребе деце у порнографске сврхе и поруке сексуалне садржине којима су осумњичени полно узнемиравали децу и малолетнике", истиче се у саопштењу.

Како се наводи, реализацији ове акције допринео је приступ платформи Националног центра за несталу и експлоатисану децу (NCMEC) из Сједињених Америчких Држава, која је глобални лидер у помоћи у спречавању отмица и проналажењу нестале деце и борби против сексуалне експлоатације деце на интернету, чијој платформи наша држава има директан приступ.

Додаје се да је осумњиченима одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву.

петак, 21. јун 2024.
35° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије