Бивши начелник новосадске полиције негирао кривицу пред Специјалним судом

У Специјалном суду у Београду је, на почетку суђења, некадашњи начелник новосадске полиције, генерал Слободан Малешић негирао кривицу поводом оптужби за удруживање ради вршења кривичних дела, три кривична дела трговине утицајем и злоупотреба службеног положаја.

На питање судије да ли је разумео оптужницу и како се изјашњава о кривици, Слободан Малешић је одговорио да је "језички" разумео оптужницу, да негира кривицу и да ће детаљно изнети одбрану.

И остали оптужени Љубомир Станишић, Драган Ковачевић, Дарко Савић и Иван Павловић су негирали кривицу и најавили да ће изнети детаљну одбрану.

Савићев бранилац, адвокат Зора Добричанин Никодиновић је од суда затражила да се издвоје из предмета приватне преписке.

Судија је затим присутне обавестио да је судско веће одлучило да одбије предлоге одбране да се изузму из предмета као доказ полицијске наредбе, наводећи да нису незаконито прибављене.

Следеће суђење заказано је за 5. март када ће оптужени детаљно да изнесу своју одбрану.

Међу оптуженима у овом случају био је и приватни предузетник Џенан Кујовић, који је и власник више привредних друштава из Пријепоља, а који је на основу споразума са тужилаштвом осуђен на условну казну затвора од годину дана, са роком провере две године. Поред казне затвора, он је и новчано кажњен са три милиона динара.

Кујовић је осуђен због удруживања ради вршења кривичних дела у стицају са кривичним делом трговина утицајем у продуженом трајању.

Ко је све на оптуженичкој клупи

Поред Малешића на оптуженичкој клупи налазе се полицијски службеник у Пријепољу Љубомир Станишић, оптужен за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела и трговину утицајем, службеник Управе криминалистичке полиције Драган Ковачевић оптужен за кривична дела удруживање и злоупотреба службеног положаја.

Дарко Савић и Иван Павловић оптужени су за по једно кривично дело злоупотреба службеног положаја.

За шта се Малешић терети

Како је раније саопштило тужилаштво, Малешић се терети да је организатор ове организоване криминалне групе и да је користећи свој службени и друштвени положај посредовао да се не изврше службене радње које би се морале извршити, саопштило је раније тужилаштво.

Он је, како се сумња, од Кујовића примао корист како би осталим осумњиченим полицијским службеницима, као припадницима организоване криминалне групе који су поступали по његовим налозима, усмено издавао налоге да у оквиру својих службених полицијских овлашћења не извршавају службене радње које би морали извршавати, а које се односе на откривање и прикупљање доказа ради подношења кривичне пријаве против Кујовића и одговорних лица у његовим привредним друштвима због незаконитог пословања.

Циљ им је био стицање финансијске користи себи и припадницима ове организоване криминалне групе, сумња тужилаштво.

Станишић и Ковачевић су имали задатак да пружају заштиту Кујовићу и члановима његове породице од кривичног гоњења и пружају савете о поступању пред надлежним органима по поднетим кривичним пријавама.

Тужилаштво додаје да је Станишић помагао Кујовићевом рођаку, а преко Кујовића, да избегне притвор за кривично дело насиље у породици.

Такође, Малешић је утицао на полицијске службенике да напусте место саобраћајне незгоде у којој је учествовало возило МУП-а у коме се превозио осумњичени Малешић, а између осталог и да се уклони напомена из јединственог информационог система МУП-а која се односи на обавезну контролу осумњиченог Кујовића и његовог возила.

Осумњичени Станишић и Малешић примили су корист и то: Малешић у новцу и материјалим добрима за изградњу и опремање сплава на реци Сави, опремање стамбених објеката, уређење породичног имања као и новац на име наводне стипендије у корист његовог сина, а осумњичени Станишић за уређење стана, навело је раније тужилаштво.

Првом тачком оптужнице се наводи да је Кујовић Малешићу исплатио 1.441.000 динара, а Станишићу око 1.500 евра, као и да је Малешић утицао на Дијану Хркаловић да скине Кујовића са листе НИК (надзор и контрола), што је и учињено.

Кујовић је стављен на НИК листу због сумње да се бави препродајом дроге и трговином људима. Савић и Павловић терете се да су као запослени у "Путевима Србије" и "Коридорима Србије", на Малешићев наговор омогућили Кујовићу да његова фирма буде подизвођач радова на ауто-путу.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара