Читај ми!

Управa за утврђивање способности бродова за пловидбу: Сплав "Картел" нема потребне дозволе

Директор Управе за утврђивање способности бродова за пловидбу Слободан Милошевић каже да сплав "Картел" који је у суботу увече потонуо, нема потребну дозволу тог органа Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Слободан Милошевић је за Танjуг објаснио да ће вештак на основу техничке документације коју Управа поседује доћи до решења и сазнања због чега је сплав "Картел" потонуо.

Милошевић каже да постоје тачна правила која су одређена правилником о техничким правилима за плутајуће објекте и чамце како би један сплав био безбедан за рад.

Како је навео, прво се подноси захтев који мора да поднесе власник сплава или овлашћено лице, а након тога стручна лица Управе излазе на преглед и утврђују чињенично стање на самом сплаву.

Према његовим речима, сплав мора да поседује одређене дебљине лимова понтона, одређене дебљине конструкције, мора да има потребну техничку документацију, у коју, напомиње, спада и приступни мост јер се сматра делом плутајућег објекта.

"Поклопци, ревизиони отвори морају стално да буду затворени, ојачани са вакуум гумама. На сплаву морају да буду стручна лица која се брину о одржавању сплава, такође морају да буду прслуци за спасавање, хидрантска мрежа, разне пумпе управо због оваквих ствари када дође до примања воде на самом објекту", навео је Милошевић.

Говорећи о прописаном броју људи који може да се нађе на сплаву, Милошевић каже да се на основу стабилности објекта, димензија, плана евакуације и носивости рачуна прописана маса коју један објекат може да носи.

Напомиње да на сплаву не сме бити ниједна особа или предмет више од прописане носивости објеката.

"Најважније је да није било жртава, полиција је одрадила свој посао беспрекорно и због тога немамо теже повређених или страдалих особа“. каже Милошевић.

Позвао је све власнике сплавова да се региструју, испуне услове и поштују прописани максималан број особа које објекат може да прими. 

"Апелујем и на омладину и грађане који гостују на тим сплавовима да воде рачуна, да на улазним вратимо постоји табла где је наведен максималан број особа, да не улазе на објекат уколико голим оком може да се процени да је ту већ више особа од дозвољеног",закључио је Милошевић.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара