Читај ми!

Јоксовић неће кривично да гони Шарића због планирања његовог убиства

У Специјалном суду у Београду испитивањем оштећеног сведока сарадника Небојше Јоксовића настављено суђење Дарку Шарићу и оптуженим припадницима његове групе, којима се на терет ставља више кривичних дела, а између осталог и да су планирали Јоксовићево убиство.

Небојша Јоксовић је данас рекао да се не придружује кривичном гоњењу припадника ове групе и не истиче имовинско-правни захтев.

Навео је да је о планирању своје ликвидације сазнао из медија и да нема других сазнања о томе.

На питање судије кога познаје од оптужених, Јоксовић је одговорио да познаје све и додао да је чак са оптуженим адвокатом Дејаном Лазаревићем био пре хапшења.

Наредни сведок је био тужилац из Старе Пазове Владимир Николић којег је, како тврди, након хапшења оптуженог Уроша Радовановића и Предрага П., због напада на полицију током једне утакмице у Инђији, позвао оптужени Милутин Радовановић и тражио да им укине задржавање, односно да им не одреди притвор.

Николић је додао да је Радовановић њему тада рекао да су те две особе које су приведене безбедносно интересантне и да би даљим праћењем дошло до података и доказа који су важни за откривање најтежих кривичних дела на штету Србије.

С обзиром на то да је Николић тада био на одмору, он је својој заменици рекао да ће Милутин Радовановић донети допис који поткрепљује његове наводе, што је Радовановић и урадио након чега је укинуто задржавање Урошу Радовановићу и Предрагу П.

Николић је истакао да никад у каријери није имао овакав случај због чега је о томе обавестио и надређеног и Апелациног тужиоца у Новом Саду.

Следећи сведок је била Драгана Грбић која је кратко испричала да јој је Милутин Радовановић донео допис којим је потврђено да су Урош Радовановић и Предраг П. Безбедносно интересантне особе и да им се укине задржавање, што је и учинила након консултације са надређеним.

Последњи сведок који је испитан данас је био Горан Костић који је обезбеђивао утакмицу на којој су како се сумња Урош Радовановић и Предраг П. напали два саобраћајна полицајца.

Костић је рекао да је и њега позвала мушка особа и тражила укидање задржавања, није се сећао његовог имена али се представио као колега из УКП-а.

Бранилац оптуженог Милана Вучинића, који је иначе у бекству и суди му се у одсуству, адвокат Бојан Јечменица предложио је суду јемство од 300.000 евра да се отклоне разлози за одређивање притвора, односно да се укине потерница за њим која је расписана на основу одређивања притвора.

Адвокат Радослав Баћовић, иначе бранилац Душка Шарића који се исто налази у бекству, такође је предложио суду јемство али од 800.000 евра да се отклоне разлози за одређивање притвора, као и у случају Вучинића, а као разлог је између осталог навео и да је он неосуђиван.

Тужилац је рекао да се противи тим предлозима одбране.

Суд је одлучио да сада неће одлучивати о овим предлозима, јер како је навео Вучинић и Душко Шарић нису присутни, те није целисходно одлучивати о јемству.

Суђење групи наставља се 1. фебруара када је позван оштећени Горан Николашевић.

Судско веће је на претходном суђењу одлучило да издвоји из доказа извештај о идентификацији корисника у "Скај" комуникацији.

Председник већа је рекао да ће се током суђења читати само поруке Н.Н. лица са те апликације, али не и извештај у којем су идентификована лица између којих је вођена комуникација.

Такође, судија је навео да тужилаштво током суђење може да доказује ко су особе из тих комуникација.

Недавно је укинут кућни притвор оптуженом адвокату Дејану Лазаревићу, као и притвор оптуженом Урошу Радовановићу.

Лазаревићу је укинута мера забране напуштања стана уз електронски надзор, и он ће се у даљем току поступка бранити са слободе.

Радовановићу који се некад презивао Мишић, суд је укинуо притвор и одредио му је мера забране напуштања стана.

Недавно је суд прихватио јемство за двојицу оптужених Данила Стојановића и Милутина Радовановића, и они се сада бране са слободе.

Поред Шарића и Лазаревића оптужени су и Бојан Станојковић, Данило Одовић, Александар Бошковић, Никола Спасојевић, Данило Стојановић, Милутин Радовановић, Душко Мирковић, Стефан Андрејић, Марко Вукић, Урош Радовановић, Милан Вучинић, Арса Шарић и Душко Шарић.

Бојану Станојковићу, Николи Спасојевићу, Стефану Андрејићу, Милану Вучинићу, Арси Шарићу и Душку Шарићу се суди у одсуству јер су у бекству.

Према оптужници Тужилаштва за организовнаи криминал, вођа ове групе је Дарко Шарић, који је, како се сумња, створио план деловања да се из безобзирне освете убије Небојша Јоксовић, сведок сарадник у кривичном поступку који се против Шарића и других водио због кријумчарења кокаина.

Када у томе нису успели, Шарић је, како се сумња, издао налог да се предузму радње које су биле усмерене на дискредитацију Јоксовића да евентуално изгуби статус сведока сарадника.

Они се терете и да су по Шарићевом налогу поставили бомбу под кола бизнисмену Горану Николашевићу 2020. године којом приликом му је уништен аутомобил.

Према наводима из оптужнице, бомбу је поставио Марко Вуковић док му је Урош Радовановић чувао стражу.

Николашевић је полицији тада рекао да сумња да је Јоксовић покушао да га убије, док тужилаштво наводи да је Шарићева група Јоксовићу наместила како би га дискредитовала због његовог статуса сведока-сарадника на суђењу за шверц кокаина.

Тужилаштво групу терети за кривична дела удруживање ради вршења кривичних дела, тешко убиство, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја, израђивање и набављање оружја и средстава намењених за извршење кривичног дела, изазивање опште опасности, лажно пријављивање, злоупотреба службеног положаја и кривично дело из члана 98 Закона о тајности података.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара