Читај ми!

Ухапшене четири особе због лажних дојава о бомбама, полиција проширује истрагу

У више градова у Србији и ЕУ у току је акција хапшења осумњичених за лажне дојаве о бомбама у школама и другим институцијама. Ухапшене су три особе у Србији, а једна особа је ухапшена и Чешкој. Полицијска акција се наставља јер има нова сазнања до којих је дошла у истрази, рекао је за РТС заменик директора полиције Драган Васиљевић.

На више локација у Србији у току је акција хапшења осумњичених за дојаве о подметнутим бомбама, а МУП је саопштио да су на територији Србије ухапшене три особе.

Ухапшени су П. Д. (23) из Оџака, као и Ј. М. (27) и Т. Ч. (42) из околине Зрењанина.

У саопштењу се наводи да постоје основи сумње да су они извршили кривично дело угрожавање сигурности.

Како се сумња, они су у дужем периоду, преко електронске поште, користећи сервисе анонимности, учествовали у слању порука претеће садржине образовним и другим институцијама на територији Републике Србије, о наводно постављеним експлозивним направама, чиме су угрозили безбедност већег броја деце и грађана у Републици Србији.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву.

Хапшење је спроведено у сарадњи МУП-а, Посебног јавног тужилаштва за високотехнолошки криминал, у координисаној акцији преко Евроџаста са истражним органима Чешке.

Васиљевић: Имамо нова сазнања, акција се наставља

Тројица осумњичених из Србије ухапшени су на територији општина Оџаци и Зрењанин, док је једна особа ухапшена у Чешкој, рекао је за РТС заменик директора полиције Драган Васиљевић.

"Ради се организованој међународној мрежи лица која шаљу претеће поруке о бомбама. Тешко их је открити јер крију идентитет и шаљу поруке са различитих платформи, али смо уз сарадњу са међународним партнерима открили починиоце. Акција је у замаху и она још траје, добили смо и нова сазнања, наша акција се проширује и очекујем нова хапшења", рекао је Васиљевић.

Говорећи о забринутости родитеља и ђака јер су многе дојаве о бомбама стигле на адресе школа, Васиљевић каже да је безбедност деце најважнији приоритет.

"Од почетка школске године 2.500 припадника полиције свакодневно ради како би деца у школама била безбедна. И ова акција показује спремност наших служби, и надам се да ће у наредном периоду бити мање дојава о бомбама.

Министарство унутрашњих послова саопштило је јуче да се до краја данашњег дана очекује реализација опсежне међународне акције хапшења особа повезаних са учесталим дојавама о експлозивним направама у различитим образовним институцијама на територији Србије.

МУП je у јучерашњем саопштењу навео да на националном и међународном нивоу интензивно сарађује са свим релевантним институцијама на идентификацији ИП адреса пошиљалаца дојава и њихових корисника.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара