Читај ми!

Завршено припремно рочиште у парничном поступку по другој тужби против породице Kецмановић

У Вишем суду у Београду је закључено припремно рочиште у парничном поступку по другој тужби против породице Кецмановић, односно оца, мајке и дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара школе, а ранио шест особа. 

Суђење у поступку против породице Кецмановић је заказано за јануар, када ће почети саслушање чланова породице једне од убијених девојчица, који су поднели тужбу против оца, мајке и малолетног К. К, као и против школе у којој је почињено масовно убиство и државе Србије.

Пуномоћник тужилаца, оштећене породице, Снежана Дуњић је остала при својим ранијим доказним предлозима и предложила да се утврди и то да ли родитељи малолетног К. К. имају овлашћења да га заступају.

Такође је предложила да се МУП-у упути захтев како би се утврдило да ли је отац малолетног К. К. имао дозволу за држање и ношење оружја, као и да ли је на дан злочина полицајац био дежуран у школи.

Дуњићева је тражила да се од Министарства просвете прибави документација о ванредним инспекцијским проверама у школи пре догађаја од 3. маја и истакла да је "сам овај догађај преседан, те и пресуда треба да буде преседан".

Пуномоћник породице Кецмановић Марина Ивеља оспорава да одлука суда треба да буде преседан, коментаришући висину имовинско-правног захтева за обештећење.

Представник државног правобранилаштва је истакла да не постоји узрочно-последична веза између поступања школе и критичног догађаја.

Мајци и оцу дечака забрањена продаја имовине

Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица, или га евентуално одбија.

Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.

Тужбом је затражена и новчана рента – будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови – и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.

Суд је раније одредио, у односу на оца дечака, привремене мере забране располагања и отуђења имовине у кривичном поступку који се води против њега. 

У парничном поступку против дечакове мајке, Виши суд у Београду донео је решење о привременој мери у односу на имовину у њеном власништву, те је имовина блокирана за продају и изнајмљивање.

Више јавно тужилаштво у Београду је 10. октобра подигло оптужницу против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је, како се сумња, К. К. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран, јер у тренутку злочина није навршио 14 година.

Виши суд је мајци након подизања оптужнице одредио меру забране прилажења и комуницирања са малолетним К. К.

петак, 23. фебруар 2024.
18° C

Коментари

Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Браво, доста је безобразлука
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
medicinsko nasilje
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво