Читај ми!

Судија одбила предлоге одбране за укидање притвора припадницима Беливукове групе

Судско веће Специјалног суда у Београду одбило је предлоге неколико бранилаца да се тројици оптужених припаднка организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића укине притвор.

Саслушањем сведока, у Специјалном суду у Београду настављено је суђење организованој криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића, чији припадници се потврђеном оптужницом терете за седам убистава, трговину дрогом, незаконито држање и ношење оружја, отмице и силовање.

Одбиjени су предлози бранилаца Алексе Стошића, Владимира Грека и Милована Тадића да се тројици оптужених припаднка криминалне групе укине притвор.

На суђењу групи, сведок И. К. је објаснио како је тој групи сервисирао телефоне са криптованом апликацијом "Скај" и како их је угасио након њиховог хапшења.

Сведок је у Специјалном суду у Београду рекао да је за хапшење припадника ове групе чуо у медијима, након чега је угасио све њихове "Скај" налоге. На питање адвоката одбране прецизирао је да не зна колико их је тада "спржио", али зна да их је било више.

Када се угасе налози, како је објаснио И. К., телефон се врати на фабричка подешавања. 

И. К. је испричао да је сарађивао са Срђаном Лалићем, који је у овом поступку окривљени-сарадник. Како је објаснио, имао је и своје клијенте, али је и за Лалића сервисирао "Скaj" апликацију. 

Појаснио је да се та апликација уграђује у телефоне, те да преко апликације могу да се шаљу СМС поруке, гласовне поруке и фотографије, а да не могу да се шаљу видео-снимци и да се обављају позиви.

И. К. је рекао и да су "Скај" налоге имали Беливук, Миљковић и Лалић. Сведок тврди да је Беливук на тој апликацији имао надимак "Сопрано", Миљковић "Кратос", а Лалић "Бери".

И. К. је испричао да су у те телефоне најчешће стављане обичне картице америчке телекомуникационе мреже.

Сведок И. К. је испричао на суђењу и да се цео живот бавио поправком рачунара, телефона и генерално техником. Како је рекао, био је задужен на стадиону ФК Партизана да осмисли све везано за "Е-спорт Партизан".

Миљковић постављао питања сведоку

И. К. је одговарајући на питања Миљковића рекао да није дужан новац Срђану Лалићу.

Миљковић га је питао, између осталог, и колико дуго познаје Лалића, на шта је И. К. рекао да Лалића познаје дуго јер су одрасли у истом крају, док је Миљковића и Беливука упознао на стадиону 2020. године.

У једном тренутку Миљковић је упитао: "Хоћете паузу, он ће да се сруши", док је И. К. рекао да је добро и да се неће срушити.

На питање да ли је некад хапшен, И. К. је рекао да јесте у мају 2021. године због апликације "Скај", на шта га је Миљковић питао за пиштоље, а сведок је одговорио да је то био пиштољ његове мајке.

Причајући о другом окривљеном-сараднику Бојану Хрватину, И. К. је рекао да је можда био код њега да би сервисирао телефон јер је сведок радио од куће то сервисирање.

И. К. је рекао и да су Беливук и Миљковић били једном код њега, али су имали маске јер је била пандемија коронавируса.

С обзиром да је сведок објаснио да након што угаси, односно како је казао, "спржи" налог, телефон се враћа на фабричка подешавања, Миљковић се запитао како је тужилац могао да утврди да су ти телефони имали инсталирану апликацију.

Сведок је испричао да је било случајева да је "спржио" налоге јер му је Миљковић или неко други од припадника групе рекао да то учини, али је прецизирао да не може да угаси налог особе која није његов клијент.

Сведок каже да није могао да лоцира клијенте

Након Миљковића, сведоку је неколико питања поставио и Беливук, а одговарајући на питања И. К. је рекао да он као агент за продају апликације не може да гледа поруке својих клијената.

Појаснио је и да је имена неколико припадника ове групе на тој апликацији знао јер су се они међусобно уживо звали по тим надимцима.

Милош Будимир је питао И. К. да ли је он као агент или дистрибутер могао да лоцира клијента, на шта је И. К. рекао да он није могао никога да лоцира, а да не зна ко може да провери локацију.

Тужилац је затим упитао И. К., с озбиром да је он испричао да се на тој аплиакцији често могао мењати надимак, да ли се налог плаћа путем ПИН кода или преко надимка, на шта је И. К. рекао да се све радило преко ПИН-а, а не преко надимка.

Миљковић је затим поново поставио И. К. неколико питања, а он је одговарајући рекао да се апликација углавном плаћала криптовалутама, као и да није сигуран да ли може да се промени код налога.

Суђење групи се наставља 11. децембра и заказано је за четири дана те радне недеље, за кад ће бити позвано више сведка, међу којима је и оштећени И. С. Припадници групе терете се да су И. С. држали у просторијама на стадиону ФК Партизан, где су га мучили и силовали.

понедељак, 20. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара