Читај ми!

Ухапшено пет особа због злоупотребе рецепата за хормонску терапију

Ухапшене су две особе из Дома здравља Доња Гуштерица на Косову и Метохији и троје запослених у две апотеке због сумње да су прописивали рецепте хормонске терапије пацијентима којима та терапија није била потребна и без знања пацијената. Након тога су организовали подизање лекова мимо законске процедуре у апотекама и тиме оштетили РФЗО за скоро 78 милиона динара. Поднете кривичне против још шест особа.

Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба службеног положаја, ухапшени су З. С. (1962) бивше одговорно лице ДЗ "Доња Гуштерица" и О. Ш. (1959) лекар ДЗ "Доња Гуштерица", док су због сумње да су извршили удруживање ради вршења кривичних дела и злоупотреба положаја одговорног лица ухапшени С. З. (1984) и С. З. (1975) одговорна лица апотеке "Сунце С" и М. Ј. (1985) одговорно лице апотеке "Бела ружа".

У претходном периоду поднете су кривичне пријаве против шест особа због истих кривичних дела, саопштио је МУП.

Осумњичени се терете да су организовали две криминалне групе, једну чији су припадници били запослени у Дому здравља "Доња Гуштерица", Косово и Метохија и другу чији су припадници били одговорна лица у апотекама на територији централне Србије и Војводине.

Сумња се да су З. С. и О. Ш. у периоду од новембра 2019. до јула 2021. године организовали криминалну групу, коју су поред њих чиниле још две особе против којих су поднете кривичне пријаве, као запослени у ДЗ Доња Гуштерица користећи службени положај, прописивали рецепте хормонске терапије пацијентима којима та терапија није била потребна и без знања пацијената.

Након тога су, како се сумња, личне податке пацијената на које су лекови прописани достављали С. З. (1984) и С. З. (1975) који су организовали подизање лекова мимо законске процедуре у апотекама.

С. З. и С. З. се сумњиче и да су организовали криминалну групу коју су поред њих чинили М. Ј. и још четири особе против којих су поднете кривичне пријаве, која је у периоду од новембра 2018. до јула 2021. године, на противзаконит начин реализовала подизање лекова које су претходно прописани од стране лекарског особља ДЗ Доња Гуштерица.

Овим незаконитим радњама, С. З. и С. З. је прибављена противправна имовинска корист у износу од око 77.932.000 динара, док је Републички фонд за здравствено осигурање оштећен у том износу.

Акцију су спровели припадници Министарства унутрашњих послова, СБПОК-а, у сарадњи са јавним тужиоцем за организовани криминал, на територији Сремске Митровице и Новог Пазара.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичне пријаве, бити спроведени Јавном тужилаштву за организовани криминал.

понедељак, 26. фебруар 2024.
13° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво