Читај ми!

Одређен притвор шесторици пореских инспектора због сумње на прање новца

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег суда у Београду одредило је притвор за шесторо запослених у Пореској управи осумњиченима за извршење више кривичних дела злоупотребе службеног положаја, којима је државни буџет оштећен за око 124,1 милион динара.

Суд је притвор одредио према окривљенима Д. С. и А. П. услед постојања особитих околности које указују да ће, свако понаособ, у кратком временском периоду поновити кривично дело, наводи се у саопштењу тог суда. 

Окривљенима Д. С. и А. П. на терет се ставља извршење кривичног дела злоупотреба службеног положаја у саизвршилаштву. 

Осумњиченима  Љ. Ш., Д. С., А. Б. и Т. В. је такође одређен притвор.

Притвор је према окривљеној Љ. Ш. одређен јер постоје особите околности које указују да ће ометати поступак утицањем на сведоке, док је према окривљенима Д. С., А. Б. и Т. В. притвор одређен јер постоје особите околности које указују да ће окривљени, сваки понаособ, ометати поступак утицањем на сведоке, као и услед постојања особитих околности које указују да ће у кратком временском периоду поновити кривично дело.

Након саслушања осумњичених Више јавно тужилаштво у Београду је предложило судији за претходни поступак да им одреди притвор.

Они су ухапшени у понедељак у оквиру проширења две истраге које се воде пред ВЈТ у Београду против осумњичених за кривична дела Пореска превара у вези са порезом на додату вредност (ПДВ), Прање новца и Удруживање ради вршења кривичних дела, односно јер су њима искоришћавањем свог службеног положаја омогућили извршење наведених кривичних дела.

Начелник филијале Земун А. П. на саслушању је искористио своје законско право да не износи одбрану у овој фази поступка, док је пореска инспекторка у тој филијали Д. С. изнела своју одбрану.

А. П. је, како се сумња, својим парафом оверио и одобрио Записник о контроли који је сачинила Д. С. и тиме омогућио незаконит повраћај ПДВ-а једном предузећу. 

У односу на њих проширена је истрага која је крајем марта ове године покренута против групе од 25 осумњичених на челу са С. П. и још једним осумњиченим који је у бекству, због сумње да су пореским преварама и прањем новца оштетили буџет Републике Србије за више од 246 милиона динара.

У односу на друго четворо пореских инспектора проширена је истрага која је у августу покренута против А. О. и још шест осумњичених да су пореским преварама и прањем новца оштетили буџет Републике Србије за 350 милиона динара.

Осумњичени порески инспектори у филијали Вождовац Љ. Ш., Д. С., А. Б., Т. В., и Д. С. изнели су своју  одбрану на саслушању у тужилаштву.

Сумња се да су они и још један порески инспектор филијале Вождовац који је јуче лишен слободе, од јануара 2021. до јануара ове године, уношењем лажних података у Записнике о контроли осам предузећа омогућили да се тим предузећима исплати повраћај ПДВ-а.

понедељак, 27. мај 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије