Читај ми!

Велика акција хапшења пореских инспектора у Београду

Шест пореских инспектора ухапшено у Београду због злоупотреба у вези са повраћајем ПДВ-а и прањем новца, којим је буџет Србије оштећен за вишемилионски износ и омогућено неосновано богаћење власницима приватних фирми. Међу ухапшенима је и начелник пореске контроле у Пореској управи у Земуну. Осумњиченима одређено задржавање до 48 часова.

Припадници Министарства унутрашњих послова ухапсили су шест особа због постојања сумње да су извршиле више кривичних дела злоупотреба службеног положаја и на тај начин оштетиле државни буџет за око 124,1 милион динара, саопштио је МУП.

Хапшења су се одвијала у пореским управама Земун и Вождовац, а осумњиченима су лисице стављене на радном месту.

Ухапшени су запослени у Министарству финансија Пореској управи Филијала Вождовац Љ. Ш. (1959), Д. С. (1975), А. Б. (1972), као и А. П. (1965), Т. В. (1959) и Д. С. (1965) запослени у Пореској управи Филијала Земун.

Сумња се да су Љ. Ш., Д. С., А. Б. и једна особа за којом се трага, као и Т. В. и Д. С., од јануара 2021. до јануара ове године, уношењем лажних података у Записнике о контроли осам предузећа омогућили да се тим предузећима исплати повраћај ПДВ-а.

А. П., иначе руководилац једног одељења земунске филијале Пореске управе је, како се сумња, својим парафом оверио и одобрио Записник о контроли који је сачињавала Д. С. и тиме омогућио незаконит повраћај ПДВ-а једном предузећу, наводи се у саопштењу.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Хапшење се спроводило по налогу Вишег јавног тужилаштва у Београду, у сарадњи са унутрашњом контролом Министарства финансија.

Данашња акција наставак је августовске акције, када је у Београду ухапшено седам осумњичених да су оштетили буџет Србије за 350 милиона динара.

Пореска управа: Нулта толеранција на корупцију

Огласила се и Пореска управа Републике Србије истичући да имају нулту стопу толеранције на корупцију, као и да су одлучни у борби против организованог криминала и корупције.

"Пореска управа је крајем прошле и почетком текуће године започела поступке утврђивања неправилности у раду одређених државних службеника, ангажованих на пословима контроле повраћаја ПДВ-а. По окончању поступака Одељења за унутрашњу контролу Пореске управе, Посебном одељењу за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду достављена је комплетна документација, као и извештаји о предметима у којима је закључено да постоји основ сумње да су ова лица извршила кривична дела", истиче се у саопштењу.

Додају и да ће Пореска управа и убудуће спроводити контроле законитости рада државних службеника и за све утврђене неправилности, као и у овом случају, обавештавати надлежне органе. 

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара