Читај ми!

Пао мали авион у Батајници, једна особа страдала

Једна особа је страдала приликом пада малог авиона у Батајници око поднева. Ватрогасци су угасили пожар који је том приликом настао, а увиђај је у току.

Руководилац летења на спортском аеродрому "13. мај" Бошко Тодоровић рекао је да је водио тај лет и потврдио да је изгубио контакт са пилотом. 

"Лет је кренуо нормално, покретање авиона, провере које пилот ради пре полетања, све је било нормално и пилот не би изашао на полетање да несто није било уреду. После полетања сам га пратио у пењању према Батајници, и кад је кренуо у леви заокрет остао је у том левом благон заокрет и ја сам га преко радио станице питао да ли је све у реду, а он је рекао да има проблем са комнадама. Пар пута сам га после тога звао није ниста одговорао, и минут је досло до удеса ту једно 700 метра ударио је у земљу и запалио се", наводи Тодоровић.

По мени и по томе шта је пилот јавио, мислимо да је технички проблем узрок, али да сачекамо истрагу, додаје Тодоровић.

Наводи да је пилот био искусан, а летелица нова.

"Та летелица је производ фабррике чији је власник пилот који је њоме управљао. Пилот је искусан ово му је била база. Летелица је нова, пре месец дана је регистровама он је радио те неке летове, испитивања тих уређаја који су на њој", каже Тодоровић.

Указује да се све одвијало нормално и безбедно.

"Никакав проблем нисмо приметили ни ми ни он. Ово је био неки отказ у тренутку и пилот није успео да реагује тако да спаси себе и летелицу", оцењује Тодоровић.

У Бироу за сарадњу с медијима РТС-у је речено да су полицијске екипе на терену, укључујући и хеликоптерску јединицу МУП-а, као и да су ватрогасци угасили пожар на летелици.

Небојша Петровић, из Центра за истраживање несрећа у ваздушном саобраћају рекао је за РТС да се ради о ултра лакој летелици код које, приликом удара, долази до запаљивања и да не остане много делова са којима може да се утврђује шта је довело до пада.

Због тога ће, наводи, истражни поступак трајати онолико колико је потребно да се дође до релевантних чињеница шта је био узрок несреће.

Аеродром "13. мај" налази се у Земун пољу, 10 километара западно од центра Београда. На Аеродрому је центар за обуку пилота ултралаких ваздухоплова.

среда, 29. мај 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије