Балкан - магацин за дрогу

Италијански државни тужилац Пјетро Грасо рекао да у борби против организованог криминала најбоље сарађује са колегама у Србији, а најлошије са црногорским тужилаштвом. Балкан је "магацин" за дрогу, изјавио је Грасо за Телевизију Вијести.

Италијанско тужилаштво у борби против организованог криминала и шверца наркотика најбоље сарађује са колегама у Србији, а најлошије са црногорским тужилаштвом, изјавио италијански државни тужилац Пјетро Грасо.

Грасо је, гостујући на подгоричкој Телевизији Вијести, рекао да организоване криминалне групе чине припадници тајних полиција и парамилитарних група из бивших југословенских република, а колико су јаки говори податак да су од италијанских колега преузели све најпрљавије послове.

Пјетро Грасо тврди и да је моћна криминална група са Балкана преузела од калабријске мафије, која контролише шверц кокаина у целој Европи, транспорт дроге из Италије у Црну Гору.

Италијански тужилац је истакао да је истрага у операцији "Шах - мат", о шверцу дроге из Колумбије преко Италије до Балкана, почела 2005. године, када је у Ђенови ухапшена једна Аргентинка са пет килограма кокаина.

"Она је ухапшена у Ђенови на деветом спрату једне стамбене зграде, а у току хапшења са њом у стану био је један Србин, који се презива Милутиновић. Он је, када је полиција ушла у стан, изашао на балкон и од тада му се губи сваки траг", рекао је Пјетро Грасо.

"После месец дана сазнали смо да је Милутиновић обучаван у тајним службама бивше Југославије и да је, захваљујући физичким способностима, успео да пређе у суседни стан", рекао је Грасо.

Италијански тужилац је додао да доста специјалаца из бивших југословенских република делује заједно у мафијашким круговима.

"Сви су повезани, без обзира на то да ли су из Србије, Босне, са Косова или из Црне Горе", истакао је Грасо.

Предузимљиви мафијаши

Грасо је Балкан назвао "магацином" за дрогу, а нове мафијаше предузмљивим и прилагодљивим захтевима тржишта.

Тужилац је рекао да су криминалци изабрали Балкан као место за "магацин" за дрогу која треба да уђе у Европу, јер је ближа тржишту за продају.

"Због саме локације, дрога се може допремити за мање од 24 сата на одређену локацију у Европи. Тако долази до 'нарушавања' цене дроге на европском тржишту", рекао је Грасо.

Италијански тужилац навео је да су "неке мафијашке организације промениле подручје деловања и почеле да се баве другим типом криминалних радњи".

"Те криминалне групе почеле су да се баве прљавим и опасним делом посла набавке дроге. Они купују дрогу у Јужној Америци и обезбеђују њено транспортовање тамо где је потребно. На основу тих "послова", криминалне групе одлично зарађују, а за бављање тим "бизнисом" нису потребне велике инвестиције, јер се дрога углавном плаћа по достави, што говори о великом поверењу међу тим групама", рекао је Грасо.

Италијански тужилац је додао да се "посао" веома брзо шири због чињенице да за њега није потребна већа почетна инвестиција.

"Поред дроге, углавном кокаина, који се набавља из Јужне Америке, као и из Авганистана и Пакистана, нова мафија уједно се бави и кријумчарењем оружја и експлозива", истакао је Грасо.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво