Претрес куће Ратка Младића

Полиција окончала претрес куће одбеглог хашког оптуженика Ратка Младића у Београду. У кући заплењени дискови, касете, роковници и око 14.000 евра.

Припадници полиције окончали су претрес куће одбеглог хашког оптуженика Ратка Младића, која се налази на Бановом Брду у Београду.

Око куће у Улици Благоја Паровића било је неколико џипова и најмање двадесетак припадника Жандармерије, наоружаних дугим цевима. Прилаз око куће био је блокиран.

Породични адвокат породице Ратка Младића, Милош Шаљић изјавио је да је у породичној кући хашког бегунца полиција током претреса запленила око 14. 000 евра.

Шаљић је после претреса Младићеве куће на Бановом брду новинарима рекао да је од Младићевог сина Дарка одузето 12.000 евра, а од Босе Младић 2.000 евра.

Адвокат Светозар Вујачић, који је био на месту доагађаја, рекао је да је полиција током претреса, у присуству два сведока, запленила више ЦД-ова, дискова, касета и роковника и одређену суму новца, чији износ није могао да прецизира.

Вујачић је навео да се претрес обавља по налогу истражног судије Већа за рате злочине Вишег суда у Београду, напомињући да је ово четврти пут у последњих годину дана како се врши претрес Младићеве куће у којој живе његова супруга Боса и син Дарко.

Вујачић је објаснио да претресу куће присуствује као "породични пријатељ", а не као бранилац, пошто Младићева породица није осумњичена.

Тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић изјавио је раније за РТС да се претрес породичне куће сина Ратка Младића спроводи у склопу редовних активности Акционог тима за лоцирање и хапшење хашких оптуженика.

На питање да ли очекује да ће нешто пронаћи у кући, Вукчевић је рекао да "сваки пут постоје разлози за претрес".

Вукчевић није могао да каже да ли смо на корак ближе од хапшења Младића, али да Тужилаштво ради свој посао и да се нада да ће га успешно завршити.

И министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић потврдио је да претрес куће представља део редовних активности Акционог тима за сарадњу са Трибуналом у Хагу, са циљем проналажења доказа који би могли довести до његовог лоцирања.

Дачић је рекао да је обављен претрес одређених објеката, а јавност ће о детаљима обавестити Тужилаштво за ратне злочине.

Дарко Младић, син хашког оптуженика Ратка Младића, није хтео да коментарише претрес. "Не дајемо никакве изјаве", рекао је Дарко Младић у телофонској изјави.

Иако су испред куће биле бројне новинарске екипе, полиција није дозвољавала прилаз кући.

Кућа у улици Благоја Паровића 119 последњи пут је претресана у децембру 2008. године, када је полиција истовремено извршила претрес на још три локације у Београду и једној у Обреновцу.

Како је тада објашњено из Тужилаштва за ратне злочине, акција је за циљ имала проналажење доказа и информација које би могле довести до лоцирања и хапшења Ратка Младића.

Према оптужници Хашког трибунала, Ратко Младић терети се за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања због прогона, убистава, депортације и нехуманог поступања, терорисања и узимања талаца, у којима је он, наводно, учествовао.

Осим тога, Младић је оптужен и за геноцид над муслимаским становништвом у Сребреници, у јулу 1995. године.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво