Читај ми!

Нови Пазар, ухапшено осам особа због малверзација са дипломама у Средњој школи "Никола Тесла"

Полиција је ухапсила осам особа због сумње да су малверзацијама омогућиле добијање диплома средње стручне спреме у Средњој школи "Никола Тесла" у Новом Пазару.

Ухапшени су Ј. А. (1986), одговорна особа Центра за образовање и стручно оспособљавање ДОО Јагодина, Б. Д. (1974) одговорна особа Средње школе "Никола Тесла" у Новом Пазару, као и А. Д. (1971) фактички одговорна особа наведене школе због сумње да су извршили кривично дело трговина утицајем, саопштио је МУП. 

Због сумње да је извршио кривично дело злоупотреба службеног положаја, такође, ухапшен је И. С. (1952), одговорна особа новопазарске Средње школе "Никола Тесла", док се С. А. (1983), М. А. (1986), А. Ђ. (1985) и С. П. (1992) терете за кривично дело фалсификовање исправе.

МУП додаје и да ће за исто кривично дело кривична пријава, у редовном поступку бити поднета против педесетпетогодишње и двадесетседмогодишње женске особе.

Сумња се да је Ј. А. 2021. и 2022. године, коришћењем дугогодишњег пословног и пријатељског односа, осумњиченима Б. Д. и А. Д. обећала упис нових ученика у Средњу школу "Никола Тесла" у Новом Пазару, да посредују код И. С. да ученици С. А., М. А., А. Ђ, С. П., као и две женске особе старости 55 и 27 година, без испуњавања услова прописаних законом, стекну диплому средње стручне спреме, образовног профила медицинска сестра – техничар и медицинска сестра – васпитач.

И. С. је, како се сумња, по налогу Б. Д. и А. Д. својим потписом оверавао као истините записнике о полагању испита, сведочанства и дипломе за наведене ученике, иако је знао да не испуњавају услове прописане законом, на који начин им је прибавио корист у виду стицања дипломе средње стручне спреме.

С. А., М. А., А. Ђ., С.П., као и још две особе старости 55 и 27 година су, како се сумња, тако набављене дипломе имали намеру да употребе, иако су знали да их нису стекли на законит начин.

Осумњиченима Ј. А., Б. Д., А. Д. и И. С. је одређено задржавање до 48 сати. Уз кривичну пријаву, биће приведени надлежном тужилаштву, док ће С. А., М. А., А. Ђ. и С. П., уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву.

Аксију хапшења спровели су припадници МУП-а, Одељења за борбу против корупције УКП, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом, а по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Краљеву.

уторак, 19. март 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво