Читај ми!

Исказима сведока настављено суђење Дијани Хркаловић

У Специјалном суду у Београду саслушњем сведока је настављено суђење бившој државној секретарки МУП-а Дијани Хркаловић поводом оптужби да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца, а са њом су на оптуженичкој клупи још двојица бивших полицајаца. 

Сведок Дарко Стефановић, иначе припадник МУП-а, а који је радио на оперативној обради "Кроше", рекао је да је он учествовао у снимању разговора између оца тадашњег министра полиције Небојше Стефановића, Бранка Стефановића, и директора "Србијашума" Игора Брауновића у једном ресторану.

Како је рекао сведок када је сазнао да је на снимку отац тадашњег министра обавестио је свог надређеног, оптуженог Дејана Миленковића, који му је наредио да наложи да се снимак обрише и да се о томе не прича.

Следећи је говорио такође припадник МУП-а Миленко Мосуровић који је такође радио на оперативној обради "Кроше", односно учествовао у снимању поменутог разговора, али је рекао да тог дана није ушао у ресторан јер је познавао "Пећанца" који је муж његове бивше колегинице.

Прецизирао је да су само његова колегиница и један колега из Одељења за борбу против корупције ушли у ресторан, а по изласку су констатовали да су особе које су снимили помињали име "Бранко" и закључили да је реч о оцу тадашњег министра Стефановића.

Мосуровић је рекао да је њему Дарко Стефановић наредио да избрише тај снимак и да не прича о њему.

Маријана Тасић која је тајно снимала поменути разговор, рекла је да је пре уласка у ресторан свог надређеног Дарка Стефановића обавестила да је тај објекат у власништву оца тадашњег министра, на шта јој је надређени рекао да ипак уђе и изврши тајно снимање аудио-разговора.

Следећег дана су јој колеге рекле да је једна од особа са снимка отац министра, а након тога Дарко Стефановић је, како прецизира, рекао да заборави да је била на том терену.

На почетку суђења бранилац Дијане Хркаловићеве, Владимир Ђукановић је суду доставио службену белешку из УКП-а у којој се наводи да Дарко Елез одговарајући на питања службеника негира познанство са Хркаловићевом.

Ђукановић је такође предложио да се испитају Елез и Немања Миладиновић као сведоци.

Следеће суђење заказано је за 30. јун, а позвани су сведоци.

Оптужена Хркаловић, као и некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић и другооптужени бивши начелник за специјалне истражне методе Дејан Миленковић су негирали извршење кривичних дела која им се стављају на терет.

Хркаловић је раније негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30. јануара 2017. године у центру Београда.  

Она је такође негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну обраду како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га надзиру. Бранилац Хркаловићеве, адвокат Владимир Ђукановић је раније суду предложио саслушање тадашњег министра унутрашњих послова Небојше Стефановића као сведока, као и бившу Вишу јавну тужитељку Наташу Кривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.   

Суд је Хркаловићевој укинуо кућни притвор са електронским надзором  6. јуна прошле године у ком је била од 31. марта. 

За шта се терети Дијана Хркаловић

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловићева се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година.  

За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.

Хркаловићева се терети да је 2018. године наложила начелнику Миленковићу да не поступи одмах по налозима судије за претходни поступак Вишег суда у Београду и поступајућег тужиоца, који су тражили да им се достави аутоматска обрада мобилног телефона Вељка Беливука, у то време окривљеног за убиство Властимира Милошевића 30. јануара 2017. у Београду.   

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе "Принципи", међу којима је седам тешких убистава. 

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала босанског криминалца Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа тамо почињених кривичних дела.    

Оптужним предлогом Хркаловићева терети да је Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, тражила да се на мере тајног надзора стави Елез.  

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.      

Шушњић се такође терети за кривично дело трговину утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотребе службеног положаја. 

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво