Читај ми!

Милић: Дечак Молотовљевим коктелима хтео да спречи полицију да уђе у школу

Начелник београдске полиције Веселин Милић каже за РТС да је дечак који је извршио злочин у Основној школи "Владислав Рибникар" у првој изјави, када је позвао полицију, рекао да је "психопата који треба да се смири". Професор криминалне психологије Даг Коларевић истиче да  сада можесамо да се нагађа који је био мотив. "У литератури се спомињу разни мотиви, утицај интернета, насилних садржаја путим видео-игрица, фрустрираност, емоционална незрелост, немогућност личности да се носе са проблемима, мада многа деца пролазе кроз такве проблеме, па не прибегну овако чудовишном кривичном делу", казао је Коларевић.

Веселин Милић је гостујући у емисији Око РТС-а рекао да су због овог немилог догађаја сви у полицији и држави неми пред овом трагедијом.

"Дете које је извршило злочин је, када је позвао полицију, рекао да је пуцао на лица у школи и да је он, у тој изјави која је забележена и снимљена, психопата који треба да се смири. То је изјавио када је позвао дежурног радника Командно-оперативног центра, у изјави првој на његов телефонски позив за пријављивање догађаја. Изјавио је да га је по извршењу тога ухватио страх и паника и чудно дисање и да је било исправно да позове полицију и тај догађај пријави", казао је Милић.

Коларевић напомиње да сада може само да се нагађа који је био мотив.

"У литератури се спомињу разни мотиви, утицај интернета, насилних садржаја путим видео-игрица, фрустрираност, емоционална незрелост, немогућност личности да се носе са проблемима, мада многа деца пролазе кроз такве проблеме, па не прибегну овако чудовишном кривичном делу", казао је Коларевић.

Наводи да на основу овог обиља информација не може да се докучи шта је био повод.

"Оно што можемо да закључимо на основу података је да је то био планиран злочин и то током две, три недеље, да је био свестан шта ради и да је то планирао, тако да то указује на псохипатске елементе, на, једноставно речено, људску злобу која сигурно да има неки мотив", напомиње Коларевић.

Милић истиче да се ово никада није десило и да се нада да се никада неће поновити.

"Мотив нисмо могли да сазнамо, јер К. К. је рођен 2009. године, ради се о детету, чак не и о млађем малолетнику. Нисмо могли да имамо спознају да овако нешто гнусно може било које дете да уради", напомиње Милић.

Сазнали су, наводи, у даљем разговору, да је сам изјавио у присуству Центра за социјални рад и адвоката да је био игнорисан од друштва и да је био негде изопштен из комуникације, интеракције, свега онога што би могло неко дете да има и то га је навело кроз неке мисли и радње да учини то.

"Имао је и четири Молотовљева коктела и два пиштоља. По његовој изјави, сам је то учинио и није имао намеру нити жељу са тим Молотовљевим коктелима да било које дете запали, него, како је рекао, да направи један одбрамбени зид на улазу у школу како полиција не би могла да дође, да пружи помоћ, јер би имали одређену препреку и барикаду да би могао да извади оквир пиштоља и исти спусти на под", истиче Милић.

Милић наводи да је рекао на самом извршењу кривичног дела да је чекао овај дан, да му је ту најповољније, јер су ту преко пута деца која иду у школу и где може све да заврши у једном дану.

Коларевић наводи да је реткост да дете у том узрасту то уради.

"У свим земљама има, и у Африци, Европи, свим државама школских пуцњава. Била је 1972. у Задру у Југославији. То је, нажалост, распрострањена појава која стигла и код нас", напомиње Коларевић.

Милић каже да не би могао да каже да ли је дечак био свестан да неће моћи да одговара.

"Овај злочин носи толико планова, скица, начин његовог мишљења како је превазишао игрице, када је то планирао, како је рекао у првој изјави на самом игралишту пре месец дана или после тога око три недеље, да изврши убиство свих који га иритирају и игноришу, он је врло плански то замишљао како и шта. Сам овај списак је питање за све нас, шта би било да је стигао ово све", упитао је Милић.

Коларевић каже да су његове мисли сада са породицама недужних жртава и рањене деце.

"Ту нема помоћи. Деца ће се вратити у клупе и живеће с тим. Могу да допринесу томе припадници педагошке службе, али морам да изразим једну забринутост да наши психолози и педагози нису вични за такве ствари, да пруже стручну помоћ, више да пруже помоћ, а и то много значи", наводи Коларевић.

Милић наводи да малолетници, где је насиље врло присутно у последњих шест месеци, размишљају који је то нож који имају, које су повреде нанели, да ли је сечиво преко осам центиметара, да ли имају право да носе.

"Многа деца то злоупотребљавају и апеловали смо да се казнене санкције повећају. Ко ће да врати тих девет породица и ту децу, то су уништене породице и ко дозвољава да било ко не одговара", каже Милић.

Милић додаје да је дечак у 29. новембру, у ПУ за Град Београд и да је отишао у једну здравствену установу за психијатријско и ментално лечење малолетних лица где је и смештен у присуству Центра за социјални рад и они ће, као и лекар, имати даљу надлежност.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво