Дрецун: Суди се целој ОВК, имамо доказе да је реч о удруженом злочиначком подухвату

Суђење Хашиму Тачију и још тројици оптужених припадника тзв. ОВК за злочине над Албанцима, Србима и Ромима на Косову и Метохији и у Албанији 1998. и 1999. почиње данас у Хагу. Председник Одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је да је српска страна дала пресудан допринос како би се доказало да је реч о удруженом злочиначком подухвату, односно да је тзв. ОВК била хијерархијски устројена, рекао је Дрецун за РТС.

Председник Одбора за КиМ Скупштине Србије Милован Дрецун рекао је да је прикупљено преко 30.000 доказних докумената, али и више стотина сведочења.

"Ту су и докази које је сакупила радна група коју сам формирао и која је шест година радила на прикупљању доказа и чињеница", рекао је Дрецун.

Истиче да се оптужени терете како за индивидуалну кривицу, тако и за удружени злочиначки подухват – да нису спречили или казнили потчињене који су починили злочине.

Наводи да је проблем за тужилаштво представљало дефинисање оптужнице, јер нису имали доказе којима би показали да је тзв. ОВК била хијерархијски чврсто устројена организација.

Наиме, иако су Албанци тврдили да су то биле независне групе, српска страна је тужилаштву доставила материјале које су заплениле наше снаге током сукоба са припадницима тзв. ОВК, а које омогућују да се докаже хијерархијска организованост, рекао је Милован Дрецун.

"Колико год се трудили да кажу да ово није суђење ОВК, јесте суђење ОВК, јер говоримо о удруженом злочиначком подухвату и наводи се да су учествовали сви од политичког војног врха, преко оперативних зона команданата, до најобичнијег војника и тзв. владе Косова, суди се целој оранизацији за злочине", рекао је Дрецун.

Дрецун је рекао да су током истраге имали добру сарадњу са тужилаштвом Специјалног суда, као и да су му тада рекли да ће базирати оптужницу на илегалним притворима.

"Идентификовали смо 159 притвора, од којих шест у Албанији и понудили сву документацију. Тражили су четрдесет и нешто локација, оптужница је базирана на њима. Тада су рекли да ће се злочини најлакше повезати преко тих притвора", навео је Дрецун.

Зашто случај трговине органима није процесуиран

Када је реч о трговини органима и тзв. жутој кући, Дрецун је рекао да су му казали да ће бити тешко процесуирати тај случај због протока времена и мањка доказа.

"Вилијамсон је још 2014. рекао да располажу доказима, али да они у том тренутку нису довољни за процесуирање, али настављају с радом. Дик Марти је рекао да је сарадња Албаније и привремених институција у Приштини била равна нули", навео је Дрецун.

Подсећа и да су форензички извештаји са локација илегалних притвора, а који су урађени у Албанији, извршени траљаво и да је суд навео да се не може сматрати доказним материјалом.

"Материјал који је био у Међународном кривичном суду је уништен под изговором да немају места да га чувају у архиви", рекао је Дрецун.

Додаје да је сачуван само извештај посете шефа одељења за истраге у којем се говори о осам сведока и у којем се налазе њихови искази. Питање је, наводи, шта се десило с тим сведоцима.

Важно сачувати сведоке

Председник Одбора за КиМ наводи и да је на једној од статусних конференција речено да су лојални Тачију вршили коруптивне исплате потенцијалним сведоцима, подводећи то под путним тршковима и застрашивали сведоке.

"Тачи је више пута тражио да се брани са слободе, исто толико пута је и одбијен, један од разлога је да не би угрозио сведоке. То питање је од изузетног значаја, тешко је доказати злочин без живе речи", рекао је Дрецун додајући да то показује да је научена лекција из случаја који се водио против Рамуша Харадинаја, када су сведоци убијени.

Дрецун је рекао и да ће доказни материјал показати и да су после доласка међународних снага нестајали и Албанци и да албанске власти када траже нестале прво треба да погледају архиву ОВК.

недеља, 05. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара