Случај девојчице заробљене у стану – Тужилаштво испитује могуће пропусте надлежних институција

Прво основно јавно тужилаштво у Београду најавило је да ће наставити провере у случају девојчице која је пронађена запуштена на Звездари, те испитати да ли има пропуста у Центру за социјални рад, у служби задуженој за образовање детета као и да ли је неко помагао током бекства У. П., који се сумњичи да је држао заточену ћерку.

Осумњичени је ухапшен и њему је одређен притвор, док тужилаштво наставља да преко полиције и других државних органа проверава све што би евентуално довело до нових поступака против особа у чијем стану је ухапшен У. П., односно да ли постоји сумња да су му помагали, на који начин, и да ли су у сродству.

Kако је саопштило Прво основно јавно тужилаштво, проверава се и да ли има пропуста у Центру за социјални рад у периоду од доношења пресуде до проналаска детета у стану и стању, које је, истиче се, било страшно.

Такође, проверавају и да ли има пропуста у служби задуженој за образовање детета, односно полазак у школу, затим оних који је требало да евидентирају девојчицу за вакцине, вртић, предшколско.

За неке од тих пропуста министарства и заштитник грађана спроводе провере и надзор, а Тужилаштво ће такође затражити извештај, након чега ће документацију доставити на оцену Вишем јавном тужилаштву у Београду, ради процене да ли има кривичног дела из надлежности Вишег суда пред којим поступа, закључује се у саопштењу.

Наредбом о спровођењу истраге осумњиченом је стављено на терет да је у временском периоду дужем од две године безобзирним понашањем угрожавао телесни интегритет своје ћерке, малолетне Л. П. (8) чиме би учинио кривично дело насиље у породици.

У току поступка биће предузете доказне радње у циљу утврђивања да ли се у радњама осумњиченог У. П. стичу обележја и кривичних дела запуштање и злостављање малолетног лица и кршење породичних обавеза.

Биће такође редузете доказне радње како би се утврдило да ли је на штету оштећене И. Л., емотивне партнерке осумњиченог учињено кривично дело насиље у породици, кривично дело злостављање и мучење и кривично дело противправно лишење слободе.

Наиме, након што је 24. марта извршен претрес стана на Звездари у којем је пронађена малолетна оштећена, дежурни заменик јавног тужиоца је наложио полицијским службеницима да распишу потрагу за осумњиченим који се дао у бекство.

У. П. је ухапшен 28. марта када му је одређено задржавање.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво