Читај ми!

Суђење Беливуковој групи: Хрватин о умешанима у убиство на Крфу

Окривљени-сарадник Бојан Хрватин је у наставку суђења организованој криминалној групи Вељка Беливука и Марка Миљковића у Специјалном суду у Београду рекао да су Алена Кожара и Дамира Хоџића на Крфу убила четири мушкараца, међу којима је Душан Јовановић. Хрватин је на Миљковићево питање да ли има сазнања да је група планирала атентат на председника Србије Александра Вучића, рекао да га нису помињали у том контексту. 

Бојан Хрватин је навео да је поред Јовановића у тој ликвидацији учествовао и мушкарац чији је надимак "Гиба, Шушкави", док је Влада Војиновић возио егзекуторе на Крфу и "сређивао" им документа.

Објаснио да је њега Миљковић пар дана пре убиства на Крфу питао да ли због повреде руке може да обави неки посао, што је Хрватин, како је рекао, одбио због руке. 

Окривљени-сарадник Никола Спасојевић је, према Хрватиновим речима, такође тада био на Крфу, где је возио припаднике клана и доносио им храну. 

Исказ о убиству Дедовића и Стаматовића 

Хрватин је рекао да су Љубомир Лаиновић и Милинко Брашњовић са још две особе убили Игора Дедовића и Стевана Стаматовића у Атини.

Навео је да је Брашњовић прво пуцао Дедовићу у главу, након чега је Стаматовић скочио на пиштољ, али је Лаиновић пришао и убио Стаматовића.

Како је рекао Брашњовић му је до детаља описао ту ликвидацију, када су заједно са Беливуком били у Турској. 

Окривљени-сарадник је затим причао како је радио логистику када су планирали убиство Младена Лазаревића, наводног члана групе "Пинк пантер", који је учествовао у Дубаију када је опљачкана златара.   

Како је испричао, Хрватин је због Лазаревића изнајмио стан, те је поменуо да је једном док је чекао да изнајми стан срео и Луку Перенчевића како улази у исту зграду, а који је прошле године у мају убијен на Бањици. 

За ликвидацију Лазаревића били су унајмљена двојица Босанаца, од којих је један, како је Хрватин сведочио, био рођак једном припаднику шкаљарског клана. 

Хрватин је за тај посао добио 20.000 евра, а одговарајући на питања тужиоца Хрватин је рекао да је за убиство Горана Величковића добио 10.000 евра, исто као и за убиство Здравка Радојевића.

Окривљени-сарадник је рекао да је учествовао у примопредаји новца и оружја, за шта је добио 10.000 евра.  

Хрватин је завршио са својим слободним излагањем, затим је тужилац почео са питањима тражећи од Хрватина да опише слике жртава које је видео.

Одговарајући на питање, Хрватин је до детаља описао шта је видео на фотографијама тела убијених Горана Величковића и Александра Глигоријевића.

Адвокат одбране Владимир Петровић је затим питао Хрватина које му је све слике Миљковић показивао, на шта је Хрватин рекао да му је између осталог показао и слике Алена Кожара и Дамира Хоџића са плаже на Крфу, када је Миљковић прокоментарисао како су опуштени, а не знају шта их чека. 

Такође, Хрватин је одговарајући на питања Петровића рекао да је видео и слику обезглављеног тела, за коју му је Миљковић рекао да је тог младића убио Александар Шарац, јер је мислио да ради за супарнички клан, док је Шарац такође рањен у гаражи једног тржног центра у октобру 2020. године, а неколико дана касније је подлегао повредама. 

Упитан због чега је одлучио да призна кривична дела и да се нагоди са тужилаштвом, рекао да је његов први мотив био опстанак.упитан због чега је одлучио да призна кривична дела и да се нагоди са тужилаштвом, рекао да је његов први мотив био опстанак.

"Ја сам радио лоше ствари, али не мислим да сам лош човек", рекао је за себе Хрватин, додајући да су мотив да призна били и жена и дете.

Такође, он је рекао да је касније сазнао да вође групе нису испали фер према њему када је новац био у питању јер га, између осталог, нису исплатили за убиство Милана Љепоје.

Одговарајући на питања пуномоћника оштећених, Хрватин је причао о Александру Папићу, тврдећи да га је видео пар пута на стадиону ''и да је Миљковић углавном причао са њим'', додајући да је за Папића само знао ''да има јаке везе у полицији''.

Миљковић најавио да ће Хрватина испитивати три дана

Хрватина је затим почео да испитује оптужени Марко Миљковић, који га је упитао да ли је у млађим данима конзумирао наркотике, на шта је Хрватин одговорио да је највише конзумирао марихуану, а ређе кокаин и хероин.

Миљковић је Хрватина детаљно испитивао коју је где изјаву дао, као и у каквој свесци је писао признање које је касније предао тужилаштву.

Хрватин је више пута рекао да није имао белешке када је признао све у тужилаштву у полицији. Одговарајући на Миљковићева питања, Хрватин је навео да је након хапшења групе, а када је полиција пронашла у кући у Ритопеку машину за млевење меса, Миљковић послао поруку из притвора да ништа не брину јер је "кућа као апотека".

Такође, Миљковић је судији рекао да предочи Хрватину исказ који је дао као осумњичени, а не као окривљени-сарадник. 

Хрватин је на Миљковићево питање да ли има сазнања да је група планирала атентат на председника Србије Александра Вучића, рекао да га нису помињали у том контексту. 

На почетку суђења судија је рекла да су извршили увид у видео-запис са суђења, на којем нису уочили да је Вељко Беливук упутио непримерене и узнемиравајуће поруке пуномоћници оштећених Весни Голубовић, као што је пуномоћница рекла на претходном рочишту.

Бранилац окривљеног Немање Лалићевћа, адвокат Далибор Катанчевћ, пред крај данашњег суђења тражио је да његовом брањенику буде укинут притвор, на шта је судија рекла да ће одлуку донети у петак, кад је последње рочиште заказано за ову недељу.  

Бранилац окривљеног Немање Лалићевћа, адвокат Далибор Катанчевћ, пред крај данашњег суђења тражио је да његовом брањенику буде укинут притвор, на шта је судија рекла да ће одлуку донети у петак, кад је последње рочиште заказано за ову седмицу.  

Миљковић је најавио да ће Хрватина испитивати три дана. 

Припадници организоване криминалне групе Вељка Беливука и Марка Миљковића се, потврђеном оптужницом, терете за седам убистава, ношење и држање оружја, трговину дрогом, отмице и силовање.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво