Претучени српски младићи у селу Јошаници код Лепосавића, Канцеларија за КиМ осудила напад

Припадници специјалне косовске полиције претукли су двојицу младића српске националности из села Јошанице код Лепосавића. Пребијање младића осудила је Канцеларија за Косово и Метохију.

Повређени Лазар Ђоковић (23) и Ђорђе Мићовић (24) пребачени су на хируршко одељење Клиничко-болничког центра у Косовској Митровици. Директор КБЦ-а Златан Елек каже да је стање повређених младића стабилно и они су пуштени на кућно лечење.

Инцидент се догодио синоћ, када су припадници специјалне полиције зауставили аутомобил у коме су се налазили младићи у селу где живе. Тукли су их, а повреде су видљиве на глави и у пределу грудног коша.

"Пресрели су нам пут, један џип је испред нас био и човек је излетео са аутоматском пушком, репетирао је и рекао излазите из кола. Он је кренуо, извукли су га напоље, бацили су га. Мене су исто извукли напоље, бацили на земљу и тада ме је шутнуо чизмом и почели су да нас ударају", каже Лазар Ђоковић.

"Почели су да нас називају шверцерима, криминалцима, контрабандитима. Пушка је константно била уперена у мене. Док сам био на патосу он ме питао шта радиш, рекао сам не радим ништа тражим телефон, он ми је рекао лажеш и држао ми цев од пушке прислоњену на главу", додаје Ђорђе Мићовић.

Милоица Ђоковић, отац претученог Лазара, каже да ту више нема ни опстанка ни живота.

"Ово је кренуло од летос, па је почело све више, сада је кап воде преливена. Ја сам га одгајио од кило меса, синоћ сам га испратио са комшијом у селу ту да би погледао и да би нашли телефон. Требало је прво да га питају ко је, шта је, да му траже документа, а не да извлаче децу и шутирају као фудбалске лопте. Ово у 21. веку не знам шта се ради и куда иде ово више. Овде смо опстајали, овде смо живели, овде живота нема више", наглашава Милоица Ђоковић.

И Драгош Мићовић, отац претученог Ђорђа, сагласан је да је ово кап која је прелила чашу.

"То сам исто и Аустријанцу рекао јутрос из Еулекса. Он ми је рекао да ће све да проба. Он ће да проба, али ништа неће успети. Врана врани очи не вади", поручује Драгош Мићовић.

Канцеларија за КиМ: Права слика стварности у којој је српски народ принуђен да живи

Брутално и ничим изазвано пребијање српских младића Ђорђа и Лазара у Јошаници код Лепосавића јесте права слика стварности у којој је српски народ принуђен да живи на Косову и Метохији. Они су са повредама хоспитализовани, а породице младића одмах је примио и председник Привременог органа Зоран Тодић и понудио им помоћ и подршку, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Ти момци су без икаквог повода и разлога синоћ били изложени тортури од стране припадника специјалне полиције РОСУ, а најстрашније је то што прекомерна употреба силе и примењивање полицијске тортуре није пуки инцидент, већ директан налог власти у Приштини да се Срби на сваком кораку малтретирају и застрашују", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, полицајци албанске националности немају шта да траже на северу Косова и Метохије и њихово присуство је противзаконито и директно супротно Бриселском споразуму.

"Очигледно задатак РОСУ специјалаца на северу је терор и застрашивање – и то све отвореније показују", каже се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ истиче да у тренутку када се, уз посредовање међународних представника, тражи простор за нормализацију односа Београда и Приштине, на терену Приштина и даље улаже напоре да се постигне сасвим супротно и да српско-албански односи буду додатно нарушени, а међуетнички јаз продубљен.

"Нема и не може бити оправдања за овакво сурово поступање полиције, и зато од међународних организација и Брисела очекујемо да јасно осуде овај и сличне инциденте, а од Приштине да за пример другима казни полицајце насилнике, јер у супротном ће сваки силеџија у полицијској униформи имати бланко дозволу да малтретира и пребија по сопственом избору и нахођењу", напомиње се у саопштењу.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво