Читај ми!

Почело суђење Симоновићу за злоупотребе

У Вишем суду у Београду је уводним речима тужилаштва и одбране почело суђење бившем председнику градске општине Гроцка Драгољубу Симоновићу (63) и бившој начелници општинске управе Биљани Бокаловић Ђорђевић (59) због сумње да су извршили кривично дело Злоупотреба службеног положаја и оштетили општински буџет за укупно више од 15 милиона динара.

Оптужницом Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, Симоновић се терети да је незаконитим поступањем у децембру 2018. године проузроковао штету буџету ГО Гроцка у износу од 11.647.035,63 динара, а Бокаловић Ђорђевић штету од 3.993.000,00 динара. Оптужени Симоновић и Бокаловић Ђор]евић су на почетку рекли да су разумели оптужни предлог и негирали кривицу.

У уводној речи, поступајућа тужитељка је истакла да ће током суђења доказати да је Симоновић, супротно одредбама Закона о буџету и Одлуке о буџету ГО Гроца за 2018. годину, у децембру те године донео решење којим се одобрава исплата годишње награде за 2018. годину запосленим, именованим, постављеним и изабраним лицима у ГО Гроцка од по 50.000 динара, а која се увећава за припадајуће порезе и доприносе.

За другоокривљену, тужитељка је навела да је она супротно прописима, у новембру 2018. године донела решење којим се одобрава исплата једнократне помоћи запосленим и постављеним лицима на основу којег је истог дана из буџета општине извршена исплата укупног бруто износа од 3.993.000 динара.

Напоменула је да остаје при свим доказним предлозима из оптужног акта као и да се у својству сведока оштећеног на суђењу испитају законски заступник Града Београда, Градски правобранилац Града Београда, као и да се прочита изјашњење Градског правобранилаштва Града Београда, те да се он позове на суђење.

Са друге стране, одбрана окривљеног Симоновића је навела да не постоји доказ који указује да је он починио кривичн одело директним умишљајем, додајући он као председник општине не мора да познаје закон већ о томе други запослени воде рачуна.

Одбрана тврди да су и друге општине својим запосленима давали једнократну помоћ, додајући да је и тадашњи заменик градоначелника Београда Горан Весић јавно говорио да се запосленима у Градској управи и градским предузећима претходне три године исплаћује солидарна помоћ.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво