Читај ми!

МУП о хапшењу: Шест особа оштетило ЕПС за 7,5 милиона долара

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала УКП, по налогу Посебног одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду, ухапсили су шест особа које се сумњиче да су малверзацијама оштетиле ЈП ЕПС у износу од 7.458.050 америчких долара, саопштио је МУП.

Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба службеног положаја, полиција је ухапсила В. Ј. (1958), одговорно лице за грађевински надзор ЈП ЕПС огранак ТЕ-КО Костолац и лице овлашћено испред инвеститора ЈП ЕПС у Костолцу за праћење реализације уговора за изградњу индустријског колосека, Н. М. (1958), инжењера у ЈП ЕПС, огранак ТЕ-КО Костолац, координатор реализације и руководилац пројекта "Прве фазе пакет-пројекта ТЕ Костолац Б" и председник стручног тима за праћење реализације уговора за изградњу индустријског колосека од железничке станице "Стиг" до Термоелектране Костолац Б, и М. Л. (1957), одговорно лице стручног надзора "Саобраћајног института ЦИП" над изградњом индустријског колосека.

 

Због постојања основа сумње да су извршили кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица ухапшени су Б. В. С. (1970), бивше одговорно лице огранка привредног друштва "Italiana Costrucioni s.p.a.", огранак из Београда, Н. Т. (1984), бивше одговорно лице привредног друштва "Bauwesen" д.о.о. Лазаревац, као и Ж. М. (1953), одговорно лице за извођење радова на изградњи индустријског колосека у ТЕ-КО Б кога је поставило одговорно лице привредног друштва "Italiana Costrucioni s.p.a.", наводи МУП.

Како се сумња, Б. В. С., Н. Т. и Ж. М. су у периоду од септембра 2017. године до краја децембра 2018. године сачињавали и оверили документацију у којима су неистинито навели да су извршени радови који нису извршени, или су делимично извршени приликом изградње индустријског колосека од железничке станице "Стиг" до Термоелектране Костолац "Б".

Потом је, како се сумња, М. Л. наведену документацију и рачуне потписао и верификовао, након чега су одговорна лица ЕПС-а за праћење пројекта В. Ј. и Н. М. дали налоге да се изврши плаћање за радове који нису извршени, а све са циљем прибављања противрправне имовинске користи привредним субјектима "Italiana Costrucioni s.p.a." – огранак Београд и "Bauwesen" д.о.о. Лазаревац.

Како наводи МУП, на тај начин причињена је штета ЈП ЕПС у износу од 7.458.050 америчких долара, што је потврђено налазом и мишљењем Градског завода за вештачење Београд.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, каже се у саопштењу МУП-а.

четвртак, 28. септембар 2023.
15° C

Коментари

Divno je biti Srbin
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
zdenek.zigovic@seznam.cz
Дупла свадба на Златибору – младенци улетели у брак хеликоптерима
Sta smo postigli?
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Re: nepostovanje
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"
Девојке нису дошле
На балкону за шампионе није било места за девојке, срећом добро "кувају"