Читај ми!

Одложено суђење хрватским пилотима за ракетирање колоне на Петровачкој цести

Суђење четворици хрватских пилота оптужених за ратни злочин почињен на Петровачкој цести у акцији "Олуја" 1995. када је ракетирана колона српских избеглица, које је требало да почне данас је одложено јер, како је речено, још нема елемената да се донесе одлука да им се суди у одсуству.

Председник судског већа Владимир Дуруз рекао је да ново рочиште није заказано и да је суђење одложено до даљег док се не утврди аутентичност саопштења Министарства правде Хрватске, у којем стоји да се неће поступати по замолници Србије.

Према речима Дуруза, неопходно је проверити аутентичност тог документа, скинутог са интернета, да би била донета одлука о суђењу хрватским пилотима у одсутству.

"Сада неће бити заказиван наредни главни претрес", рекао је Дуруз и додао да то не значи да ће проћи месеци док не буде заказан.

Рекао је и да је очекивао да ће данас Судско веће имати одлуку о суђењу у одсуству и да ће моћи да буде обезбеђено да оштећени буду на главном претресу.

Припремно рочиште у поступку против хрватских официра оптужених да су августа 1995. ракетирали колону избеглица на Петровачкој цести, усмртивши 10 особа, међу којима и четворо деце, одржано је 16. новембра без присуства јавности.

Српско тужилаштво за тај злочин терети Владимира Микца и Зденка Радуља, тада команданте војне авио-базе у Пули, односно на аеродрому Плесо, као и пуковнике Жељка Јеленића и Данијела Боровића, командире 22. и 21 ловачке ескадриле стациониране на та два аеродрома.

На припремном рочишту хрватским пилотима који су сада у седмој деценији живота, а којима ће бити суђено у одсуству, прочитана је оптужница и предложени су докази.

Према оптужници одговорни су не само за смрт и рањавање више десетина људи, већ и за њихово панично бежање ка Србији, уз учвршћивање одлуке да се више не враћају на своја огњишта чиме је и промењен етнички састав Хрватске.

Одлука Београда да процесуира одговорне за злочин на Петровачкој цести изазвала је негативе реакције у Загребу.

За челнике хрватске од Милановића и Андреја Пленковица преко министара Маленице и Медведа процес је непостојећи, како наводе, "то је оркестрирана фарса", а пресуда, како наглашавају, "за Загреб неће постојати".

Александар Оленик, правни заступник оптужених рекао је пре почетка суђења да се од данашњег рочишта очекује да се види да ли ће бити решено по захтеву тужилаштва да им се суди у одсуству.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара