Читај ми!

Ухапшено осам особа због кријумчарења 138 миграната

Припадници Министарства унутрашњих послова, Службе за борбу против организованог криминала и Полицијске управе Нови Сад, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и Вишим јавним тужилаштвом у Новом Саду, ухапсили су осам припадника организоване криминалне групе који се терете да су од фебруара до септембра ове године организовали недозвољен транзит за 138 миграната преко Србије, као и недозвољен прелаз границе са Мађарском, Хрватском и Румунијом и даљи транспорт до других земаља Европске уније, саопштио је МУП.

Због постојања основа сумње да су организовано извршили кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи полиција је на подручју Београда, Новог Сада, Бешке, Куле и Врбаса ухапсила К. М. (1989) и П. П. (1964), осумњичене да су суорганизатори ове криминалне групе, као и Р. Д. (1963), С. П. (1994), М. Б. (1990), П. Ј. (1983), Р. Ж. (1982) и Г. К. (1998), док ће кривична пријава за исто дело бити поднета надлежном тужилаштву и против тројице мушкараца старости 33, 38 и 26 година.

МУП наводи и да су припадници организоване криминалне групе коју су предводили К. М. и П. П. вршили су кривична дела тако што су, како се сумња, организовали кријумчарење ирегуларних миграната на територији Републике Србије и даље ка земљама Европске уније за противправну имовинску корист између 1.000 и 6.000 евра по мигранту.

Како се сумња, они су на територији Републике Србије организовали набавку и преправку путничких и теретних моторних возила којима је вршено кријумчарење ирегуларних миграната и у којима је израђиван посебан простор намењен за скривање ирегуларних миграната, након чега су организовали прихват ирегуларних миграната и њихово сакривање у преправљен простор у путничким или теретним моторним возилима.

Потом су, како се сумња, организовали и недозвољен транзит преко територије Републике Србије и недозвољен прелаз државне границе Републике Србије са Хрватском, Мађарском и Румунијом, а у циљу кријумчарења ка другим земљама Европске уније, док су остварену финансијску корист делили у зависности од задатка приликом кријумчарења, наводи се у саопштењу.

Полиција је претресом стана и других просторија осумњичених пронашла и две кесе са прашкастом материјом налик на амфетамин и МДМ, кутију са биљном материјом налик на марихуану, вагицу за прецизно мерење, два путничка моторна возила, 9.580 евра, 14 мобилних телефона и 13 сим картица, три пиштоља, три ваздушне пушке, 81 метак, два оквира за пиштољ и бибер-спреј, због чега ће против осумњичених бити поднете одговарајуће кривичне пријаве надлежном тужилаштву.

Осумњиченима К. М., П. П., Р. Д., С. П., М. Б., П. Ј., Р. Ж., и Г. К. је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, наводи се у саопштењу.

четвртак, 30. март 2023.
17° C

Коментари

Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно
PRETPLATA
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
Nije baš lako...
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета