Читај ми!

У Приштини подигнута оптужница против Часлава Јолића за наводне ратне злочине

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је оптужницу у Основном суду у Приштини против Часлава Јолића из Ђураковца код Истока, "због основане сумње да је починио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва" током сукоба на КиМ 98. и 99. године.

Тужилаштво саопштава да је окривљени оптужен да је за време рата од јануара 1998. до 21. јуна 1999. године, "на територији општине Исток, у саизвршилаштву са другим лицима, противно међународном праву, вршио тортуру према цивилним лицима, оштећеним З. М, Н. Ф и Н. Ц".

Тужилац у овом случају тврди да је истрагом "пружено довољно релевантних правних доказа за основану сумњу да је наведени окривљени, у дослуху са другим лицима полиције и Војске Србије, учествовао и допринео извршењу кривичног дела за које се терете".

Окривљеном је одређена мера обезбеђења - притвор, по решењу судије за претходни поступак до нове одлуке суда.

Јолића су припадници полиције ухапсили почетком јуна ове године у Истоку док је обављао уобичајене административне послове.

Канцеларија за КиМ: Јолићу ће бити обезбеђена правна заштита

"Часлав је отац четворо деце са боравиштем у централној Србији, који је годинама одлазио на Косово и Метохију и пуне 23 године није имао никакав проблем да уђе или борави на простору КиМ, када је напрасно ухапшен и спроведен у Приштину под сумњивим изговорима и околностима. Он је отишао са обави одређене послове из оставинске расправе након смрти оца када је напрасно ухапшен по недавној оптужници, што баца посебно светло на његов случај",  наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Из Канцеларије за КиМ наводе да је Јолићу обезбеђена правна заштита и да ће о његовом случају обавестити међународне представнике на КиМ.

"Случај Часлава Јолића је шести по реду случај да се Срби преко ноћи окривљују за наводне ратне злочине, по исказима сведока који се појављују после 20 и више година од наводно учињеног дела, а у време када окривљени најчешће потражују своја законита права и имање на КиМ", закључује се у саопштењу.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво