Читај ми!

Претње нападом на редакцију листа "Данас", УНС тражи да се хитно пронађу одговорни

На редакцијски имејл и адресу главног и одговорног уредника листа "Данас" Драгољуба Петровића стигла је порука насловљена "Београдски Шарли Ебдо", којом се целој редакцији, као и колумнистима других медија, прети "салвама метака", саопштио је УНС. МУП потврдио да већ ради на случају.

МУП је саопштио да је примљена пријава редакције дневног листа Данас да су им упућене претње преко њиховог службеног мејла.

У саопштењу се наводи да је одмах контактирана редакција овог листа, те да ће се предузети све мере и радње из надлежности како би се идентификовала и ухапсила особа која стоји иза ових претњи.

Додају да су на случају ангажовани припадници МУП-а, УКП, Одељења за сузбијање високотехнолошког криминала, у сарадњи са Безбедносно-информативном агенцијом и Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала.

УНС: Хитно пронаћи одговорне

Удружење новинара Србије затражило је да полиција и Тужилаштво за високотехнолошки криминал хитно утврде и пронађу одговорне за претње, како се наводи, самоубилачким нападом.

УНС наводи да је на редакцијски имејл и адресу главног и одговорног уредника Данаса Драгољуба Петровића стигла порука којом се прети "салвама метака" целој редакцији овог медија, као и колумнистима других медија, који су у овој претећој поруци названи "истомишљеницима Данаса".

Петровић је јутрос добио имејл који је насловљен са "Београдски Шарли Ебдо" и у ком се наводи да се новинари и колумнисти овог листа, заједно са њим, налазе у смртној опасности од стране крајње десних структура које се налазе у сенци и нису оне на које се уобичајено мисли, саопштио је УНС.

"Само, када једног јутра будете кренули на посао упутивши се ка вашој редакцији, и док себи
правите јутарњу кафицу, и док ноншалантно ћаскате са вашим колегама о вашим породицама,
спорту, времену, или пак неком трачу, и када наједном салва метака крене да ломи прозоре и
рикошетира изнад ваших глава кренуће одмотавање у вашим главама где ћете се сетити свега ...", пише у претећем имејлу.

У поруци пише и да потенцијални починиоци никада неће изаћи пред лице правде, "јер и они неће преживети тако што ће сами себи пресудити или пак погинути у размени ватре са органима реда".

Као повод за претњу наводи се извештавање листа Данас о темама у вези са Косовом и Метохијом, Републиком Српском и Црном Гором.

УНС додаје да су данас поподне са садржајем претећег писма које је примио Данас упознати и чланови Сталне радне групе за безбедност новинара.

"УНС је охрабрен чињеницом да је Тужилаштво за високотехнолошки криминал преко механизма установљеног кроз рад Сталне радне групе за безбедност новинара одмах по сазнању упутило захтев за прикупљањем потребних обавештења Одељењу за ВТК СБПОК МУП РС", наводи се у саопштењу.

УНС очекује да полиција и тужилаштво у најкраћем временском периоду саопште резултате истраге и ко је одговоран за језиве претње.

недеља, 26. март 2023.
8° C

Коментари

Добар текст
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
B1 i B6 za Regeneraciju Diskova
Дискус хернија, болест 21. века
ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом