Читај ми!

Поново дојаве о бомбама у школама широм Србије

У најмање седам београдских школа и више десетина основних и средњих школа у унутрашњости Србије јутрос су стигле дојава о постављеним бомбама. Полиција је на терену, у току је контрадиверзиони претрес свих објеката.

Дојаве о подметнутој експлозивној направи добило је више школа широм Србије са подручја школских управа Ваљево, Краљево, Београд, Косовска Митровица, Ниш, Пожаревац, Зајечар, Ужице, Јагодина, Чачак, Крушевац, Зрењанин, саопштило је Министарство просвете.

Према раније утврђеној процедури, објекти су евакуисани, а ученици ће бити враћени на наставу када екипе МУП-а прегледају објекте и када се утврди да је безбедно. 

Како је РТС-у потврђено из Бироа МУП-а Србије, јутрос је у ОШ "Ђура Јакшић" у Београду стигла дојава о постављеној бомби. 

Дојаве су стигле и на адресе београдских основних школа "Борислав Пекић", "Јовaн Стерија Поповић", "Драган Лукић", "Вељко Дугошевић", "Десанка Максимовић", "Лаза Костић". 

Готово у свим основним школама, од 34 у Расинском округу, које су јутрос добиле анонимну дојаву о подметнути бомбама, након обављених контрадиверзионих прегледа, у поподневној смени настава је нормализована, рекао је за РТС Зоран Асковића, начелник Школске управе Крушевац.

У десетак основних школа у Нишу стигле су дојаве о бомбама, тако да су родитељи обавештени да децу не шаљу у школу. 

Дојава о бомбама у свим основним школама на подручју градске управе Зајечар. Деца од данас прелазе на онлајн наставу до даљег. 

Десетак новопазарских основних школа добило је јутрос дојаву о постављеној бомби. Директори и разредне старешине обавестили су родитеље порукама и телефонским позивима да децу не шаљу у школу док не буде завршена провера.

Контрадиверзиони прегледи су у току. Провером је утврђено да је дојава о подметању бомбе у ОШ "Братство" била лажна, тако да ће ученици у првој смени имати онлајн наставу, док ће они који похађају у међусмени и другој смени имати редовну наставу у школи.

Мејлови су стигли, како јавља репортер РТС-а, и на адресе школа које се не користе одавно (школе су мењале своје адресе током година). 

Јутрос су у Краљеву, пре почетка наставе у преподневној смени, у основне школе на подручју које је у надлежности Полицијске управе, стигле дојаве о подметнутим бомбама. Према информацијама из ПУ дојаве су стигле за више основних школа у Краљеву и за по једну основну школу у Рашки и Врњачкој Бањи.

Настава у ОШ "IV краљевачки батаљон" у Краљеву почиње у 10 часова након што су стручне службе ПУ прегледале све учионице и просторије после дојаве о подметнутим бомбама. У полицијској управи још се утврђује тачан број основних школа у Краљеву, Рашки и Врњачкој Бањи где су стигле дојаве о бомбама.

У 17 од 27 основних школа у Колубарском округу јутрос су стигли претећи мејлови о постављеним бомбама.

Дојаве о постављеним експлозивним направама поново су стигле и на мејлове васпитно-образовних установа на територији АП Војводине. 

Дојаве о бомбама су стигле, поред Новог Сада и у Косјерић, Пoжегу, Ариље, Прибој, Нову Варош, Лозницу, Нови Сад, Косјерић, Бајину Башту.

Дојаву о бомби примила је ОШ "Стеван Чоловић" у Ариљу и ОШ "Ратко Јовановић" у Крушчици, ОШ "Јездимир Трипковић" у Латвици и ОШ "Светолик Лазаревић" у Брекову.

У Косјерићу – дојава о бомби у ОШ "Јордан Ђукановић Варда" и у ОШ "Мито Игумановић". 

У Бајиној Башти, дојава о постављеној бомби стигла је у ОШ "Свети Сава" и ОШ "Рајак Павићевић". 

Све основне школе у Пироту добиле су такве дојаве. 

У 23 основне и три средње школе у Поморавском округу стигли су мејлови о подметнутим експлозивним направама са претећом поруком, што је више од половине укупног броја школа у региону.

Реч је о истој циркуларној поруци претеће садржине, кажу у Школској управи за Поморавски округ. Антидиверзиони прегледи школа су у току. 

У Јужнобанатском округу све основне школе су добиле мејл о бомбама, деца прелазе на онлајн наставу до 24. јуна, када почиње распуст. Мејл је написан на неправилном српском језику. 

Током ноћи и јутра скоро све основне школе у Моравичком округу, осим чачанских градских школа добиле су претеће мејлове. Све школе су поступиле по процедури, ђаци који су се затекли ту евакуисани су али многи нису ни ушли и прешло се на онлајн наставу.

Дојаве и у Пожеги у две основне школе, "Петар Лековић" и "Емилија Остојић". 

У Крагујевцу, али и општинама Аранђеловац, Кнић, Топола, Рача и Лапово је контрадиверзионим прегледима утврђено да су у 40 основних школа дојаве о бомаба биле лажне. То су за РТС потврдили у крагујевачкој Полицијској управи.

Дојаве о постављеним бомбама од јутрос су стигле у 21 основну школу у Крагујевцу и у још 19 у општинама Аранђеловац, Кнић, Топола, Рача и Лапово.

Објекти су одмах били евакуисани и обављени су контрадиверзиони прегледи.

У Подунавском округу дојаву о бомбама добиле су 23 основне школе. Начелник Школске управе за Подунавски и Браничевски округ каже да дојаве још стижу и да ће број бити већи. Деца су безбедно евакуисана, у неким школама је полиција већ утврдила да су дојаве лажне.

У свих 27 основних школа у Зрењанину, током ноћи и јутра стигле су дојаве о подметнутим бомбама. Неке од тих школа су већ прегледане, па се ученици враћају на наставу, а тамо где нису настава се организује онлајн.

У свим српским основним школама на Косову и Метохији ноћас су стигле анонимне претње о постављеним бомбама.

Претећи мејлови упућени су на адресе 71 школе на КиМ, а ово је први пут да мејл такве садржине буде упућен у српске образовне институције у покрајини. 

Дојаве о постављеним бомбама добиле су јутрос и све основне школе у Књажевцу. 

И у школу у Змињаку, у шабачком крају, стигла је дојава о бомби. У Економској школи у Шапцу такође дојава о подметнутој бомби.

Дојаве о бомбама добила je већина основних школа у Јабланичком округу

Већина панчевачких школа је добила дојаву о бомби. Након полицијске претраге, ђаци се враћају на наставу. 

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво