Читај ми!

Нападнути младићи српске националности из Партеша, задобили тешке повреде

Двојица младића српске националности из Партеша нападнута су у селу Стража код Новог Брда. Они су превезени у гњиланску болницу, где су им констатоване тешке повреде и убоди у пределу грудног коша и само пуком срећом нису животно угрожени, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију. Још два нова етнички мотивисана инцидента догодила су се током викенда – црквена канцеларија у Доњој Гуштерици је обијена, а у селу Клобукар у општини Ново Брдо обијено је 11 повратничких кућа, наводи Канцеларија за КиМ.

Синоћни инцидент у којем су двојица младића српске националности из Партеша брутално нападнута, када је на њих ножем насрнуо мушкарац албанске националности, снажно је забринуо и унео немир међу српски народ у Косовском Поморављу, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

У саопштењу се наводи да се брутални напад догодио претходне ноћи у селу Стража код Новог Брда, а Б. С. и В. Д. су превезени у гњиланску болницу где су им констатоване тешке повреде и убоди у пределу грудног коша и само пуком срећом нису животно угрожени, а да ће Канцеларија за КиМ пружити сву неопходну помоћ повређеним младићима.

"Овај напад се дешава након серије етничких инцидената усмерених према Србима на КиМ којима смо сведочили претходног викенда, а на које су остали неми и представници из Приштине, али и међународне заједнице", наводе из Канцеларије за КиМ.

Истиче се да је Канцеларија за Косово и Метохију више пута упозоравала да нереаговање и политика некажњавања стимулативно делује на подизање тензија на терену, које су сада кулминирале нападом на двојицу српских младића.

"Шта треба да се деси да представници међународне заједнице озбиљно схвате повећање броја етнички мотивисаних инцидената и предузму кораке из своје надлежности да заштите Србе на КиМ", истиче се у саопштењу.

Нови етнички мотивисаних инциденти, шест за 48 сати

Још два нова етнички мотивисана инцидента догодила су се током викенда на Косову и Метохији – црквена канцеларија у Доњој Гуштерици је обијена, а у селу Клобукар у општини Ново Брдо обијено је 11 повратничких кућа, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Тиме се за свега 48 сати, како наглашавају у Канцеларији, број забележених етнички мотивисаних инцидената на КиМ попео на шест.

Пљачку објекта СПЦ у црквеном дворишту у Доњој Гуштерици приметио је и пријавио свештеник који је јутрос затекао разваљена врата, отворен прозор и разбацане ствари по канцеларији, наводе из Канцеларије.

Ово је, како се наводи у саопштењу, петнаести напад на објекте СПЦ од почетка године, што недвосмислено показује дубоко непоштовање и недопустив однос Албанаца према верницима и вредностима СПЦ.

Претходно је од 21 повратничке куће у селу код Новог Брда, чак 11 обијено протеклог викенда, поломљени су прозори, врата и начињена друга материјална штета.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара