Читај ми!

Тужилаштво формирало предмет поводом навода студената Архитектонског факултета

Више јавно тужилаштво у Београду по службеној дужности је формирало предмет поводом медијских објава у вези са наводима студенткиња и студената Архитектонског факултета у Београду, који су објављени на друштвеној мрежи "Инстаграм". Заштитник грађана је покренуо испитни поступак законитости и правилности рада тог факултета и од њега затражио да га у року од десет дана од дана пријема тог акта обавести о томе да ли је факултет до сада примио пријаве везано за сексуално узнемиравање.

Тужилаштво је саопштило да је одмах дало налог полицији да прикупи све неопходне податке и обавештења у циљу утврђивања постојања неког кривичног дела које се гони по службеној дужности.

По пријему извештаја од полиције Више јавно тужилаштво у Београду ће благовремено обавестити јавност о даљем поступању.

Заштитник грађана испитује наводе о узнемиравању

Поступајући по сопственој иницијативи, а на основу сазнања из медија да постоји сумња о потенцијалном сексуалном узнемиравању студената и студенткиња од стране запослених, Заштитник грађана је покренуо испитни поступак законитости и правилности рада Архитектонског факултета Универзитета у Београду, наводи се у саопштењу Заштитника.

Тим поводом Заштитник грађана је од управе факултета затражио да га у року од десет дана од дана пријема акта о покретању поступка обавести о томе да ли је факултет до сада примио пријаве везано за сексуално узнемиравање.

Уколико јесте, шта је предузео тим поводом, а у случају да није, шта ће предузети поводом навода који су објављени на друштвеној Инстаграм.

Заштитник подсећа да је Универзитет у Београду 2021. године усвојио Правилник о спречавању и заштити од сексуалног узнемиравања којим су прописане радње и мере које факултет мора предузети од којих је једна и постојање повереника за равноправност при свакој од установа Универзитета у Београду.

У току испитног поступка, Заштитник грађана ће утврдити и које мере превенције су предузете од стране факултета, односно да ли су исте изостале.

"Нулта толеранција на сексуално узнемиравање и указивање студентима и студенткињама факултета да се ослободе страха и поднесу пријаве, а на државним органима и институцијама је да предузму мере из своје надлежности",  наглашава заштитник грађана Зоран Пашалић.

Истовремено позива све студенткиње и студенте који су се обраћали управи факултета због потенцијалног сексуалном узнемиравању од стране запослених да се обрате и Заштитнику грађана, при чему ће уживати пуну заштиту података о личности.  

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара