Читај ми!

Гуцати и Харадинај осуђени првостепено на 4,5 године затвора

Судско веће Специјалног косовског суда у Хагу изрекло је првостепене пресуде за одавање заштићених информација у предмету против бившег председника и потпредседника Удружења ветерана тзв. Ослободилачке војске Косова Хиснија Гуцатија и Насима Харадинаја и осудило их на четири и по године затвора и новчану казну у износу од 100 евра.

Судско веће у Специјалном суду закључило је да су Гуцати и Харадинај починили дело одавања заштићених информација, објављивањем посебних докумената, преноси Косово онлајн.

Према оцени судског већа, дело је учињено давањем докумената новинарима и подстицањем на даље подношење сличних докумената.

Читајући налаз претресног већа, председавајући судија је рекао да су окривљени дозвољавали и делили поверљива судска списа, починивши кривично дело.

"Судско веће је уверено да су окривљени поступали са директном намером да обелодане заштићену информацију", рекао је, између осталог, председник овог тела.

"Оптужени су одговорни за тешке преступе, наставили су да дистрибуирају заштићене информације и имена стотине заштићених сведока и најавили су да ће то наставити да раде. Овом пресудом се њихове радње карактеришу као кривична а не патриотска дела", навео је председник већа и онда је прочитао пресуде.

Гуцати је, према речима судије, осуђен на јединствену казну од четири и по године, у које се укључује време проведено у притвору и новчану казну од 100 евра, истоветно као и Харадинај.

Гуцати и Харадинај су се теретили за кривична дела против спровођења правде, односно за ометање службених лица у вршењу службене дужности, застрашивање сведока, освету и нарушавање тајности поступка.

Тужилаштво је током суђења инсистирало на томе да су њих двојица имали за циљ да наруше углед Специјалног суда, те да ометају његов рад.

"Злочине су починили јер су хтели да ометају рад овог суда, да застраше и освете се сведоцима", рекао је у завршној речи тужилац Џејмс Пејсен, образлажући предлог да буду осуђени на казну од шест година затвора.

Гуцати и Хардинај су ухапшени септембра 2020. године због сумње да су на три конференције за штампу неовлашћено открили поверљиве судске информације.

Гуцати и Харадинај су се изјаснили да нису криви, а током суђења су инсистирали на ставу да нису починили никаква кривична дела.

Специјализована већа су описали као "једнонационални суд" који "има за циљ да казни Албанце, док амнестира злочине које су починиле српске војне и полицијске снаге на Косову".

Угрожени сведоци

Фонд за хуманитарно право у Приштини сматра основаном одлуку првостепеног већа Специјализованих већа Косова према Хисни Гуцатију и Насиму Харадинају и захтева да се истрага прошири и на особе од којих су ови материјали процурели, јер такве радње угрожавају безбедност сведока и њихових породица, смањују поверење и кредибилитет суда и могу утицати на сведоке да прекину сарадњу.

"Сведоци и жртве у кривичном поступку треба да се осећају безбедно да сведоче пред правосуђем о ономе што знају или су искусили како би се расветлила истина и постигла правда. Ова одлука треба да створи безбедно окружење за сведоке и жртве и може утицати на подизање свести особа које би потенцијално могле да ометају спровођење правде", оцењују из Фонд за хуманитарно право у Приштини у саопштењу.

Објашњавају да су Гуцати и Харадинај неовлашћено објавили информације заштићене Законом о СВК, а које су садржавале и идентификационе податке (потенцијалних) сведока.

субота, 10. јун 2023.
19° C

Коментари

A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
A ko je
Мистерија решена: Старија је кокошка!
Pitanje :
У Темерину отворено највеће товилиште кечига у Србији
Dr Protic
Сутра се широм Србије обележава Међународни дан џеза
Savet koji moze da pomogne
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут