Читај ми!

Власнику фирме "Елита градње" Војкану Крстићу продужен притвор за још 30 дана

Виши суд у Београду продужио је за још 30 дана притвор власнику фирме "Елита градња" д.о.о. Београд Војкану Крстићу, осумњиченом да је оштетио буџете три београдске општине за око 10 милиона динара, а својој фирми у том износу прибавио противправну имовинску корист, на име увећаних износа за услуге одношења смећа и шута са територија ових општина.

Крстић, који је јавности познат као човек Спасилачког центра Србије је, у притвору од хапшења 9. фебруара, а притвор му је продужен због постојања околности које указују да би могао да понови кривично дело у кратком временском перидоду.

Према овом решењу суда притвор може да му траје до 7. маја, кажу за Танјуг у Вишем суду.

Осим Крстића под истрагом Одељења за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду још шест осумњичених, запослених у општинама Чукарица, Врачар и Звездара који се бране са слободе.

Сумња се да је у току 2019. године извршитељ ГО Чукарица Д.Т. по претходном договору са Крстићем сачинио је два Записника о извршењу преко другог лица у које је унео неистините податке, тако што је увећао количину уклоњеног смећа и другог отпада, а што обавља Крстићева фирма.

Крстић је потом на основу Записника сачинио рачуне на износе од 1.785.600 динара и 1.008.000 динара и доставио их општини Чукарица, па су му исплаћени 19. септембра и 12. децембра 2019. године.

На тај начин је како се сумња, фирми "Елита градња" исплаћен већи износ у односу на вредност стварно извршеног посла.

То је омогућила члан Већа ГО Чукарица и председник Комисије за предметну јавну набавку В.Ј. која је рачуне прихватила као веродостојне исправе и оверила ох својим потписом, иако је знала да нису предходно потписом прихваћени од стране службеног лица одређеног за праћење реализације јавне набавке, као и да није достављена потврда о одвозу и смештају отпада на градску депонију Винча, а што је био један од услова ове јавне набавке и закљученог уговора са ПД Елита градња доо.

На овај начин је прибављена противправна имовинска корист ПД" Елита градња" д.о.о. Београд у износу од 2.793.600 динара, у ком износу је ГО Чукарица нанета штета.

Поновљене махинације 

Слична махинација је, како се сумња, поновљена је и две године касније, с тим што је други извршитељ ГО Чукарица М.Ћ. саставио Записник о извршењу преко другог лица у који је унео неистините податке и увећавао количину уклоњеног смеца и другог отпада.

Крстићу је тако исплаћено 4.451.160 динара 24. маја 2021. године, након што је рачун оверила В.Ј. 

Такође, како се сумња, у току 2021. године начелник Одељења за комуналне делатности у ГО Звездара Н.П. сачинио је три налога за чишћење терена од шута и другог отпадног материјала у које није унео количину постојећег и уклоњеног отпада, као ни време када је реализовано, при чему за те три локације није претходно ни предузео службене радње утврђивања количине шута и другог отпадног смећа, па нису ни донета решења комуналне инспекције.

На по основу ових налога Крстић је наплатио 2.993.760 динара, чиме су он и Н.П, како се сумња, прибавили противправну имовинску корист за Елита градњу у износу од 2.993.760 динара, а у ком износу је ГО Звездара нанета штета.

Општина Врачар је на сличан начн оштећена за далеко мањи износ од око 130.000 динара, а Крстићу су у томе помогли запослени у општини Д.О. и Ж.П.

Реч је о увећаним рачунима за уклањање личних ствари у улици Максима Горког и о уопште нереализованим услугама за уклањање реклама са јавних површина у Булевару ослобођења и Бичевској, пошто су рекламе уклонили сами Delhaize Serbia d.о.о. и pd Morfeus direckt communications d.o.o.

Крстић се терети за четири кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, од којих је једно у продуженом трајању, В.Ј. за два кривична дела злоупотреба службеног положаја, а Н.П. Д.Т, М.Ћ, Ж.П. и Д.О, за по једно кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Крстић је познат инвеститорима и власницима грађевинских фирми у Београду који су га у више наврата оптужили да их уцењује, захтевајући од њих да шут и отпад са градилишта возе на његове дивље депоније, на чему он зарађује велике суме новца.

среда, 01. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво