Читај ми!

Више од 3.500 пријава за наводне злочине у Ђаковици и Ораховцу

Удружење "Ђаковица 98-99" поднело је до сада више од 3.500 кривичних пријава за злочине према Албанцима, а за које тврде да су их починили Срби током сукоба на Косову и Метохији.

Последњих 80 пријава, представници тог удружења поднели су јуче полицији, одељењу за истраживање ратних злочина у Ђаковици, преносе медији у Приштини.

Међу 80 пријава, једна се односи на сексуално насиље, против тројице Срба.

Кривичне пријаве су углавном за злочине почињене у општинама Ђаковица и Ораховац.

Председница удружења Шкендије Хода навела је да се у последњем пакету поднете пријаве односе на убиства, мучења и материјалну штету причињену током рата.

Од 2018. године до сада ово удружење је поднело преко 3.500 кривичних пријава за ратне злочине. До сада су, кажу, пружили довољно доказа полицији и истражитељима ратних злочинаца, укључујући њихове фотографије како би их полиција што лакше идентификовала.

"Од 2018. доносимо кривичне пријаве, тако да је то прешло цифру од 3.500 случајева и природно је да за случај треба времена, јер ако се идентификује злочинац, покушавамо да нађемо слику да се он изједначи са временом онда како је било тада и како би сада требало да буде да се олакша рад и полицији", рекао је Хода.

Медији у Приштини наводе да је за преко 13.000 жртава рата на Косову осуђено само око 50 људи.

Према подацима Фонда за хуманитарно право у Приштини, на суђењима на КиМ, у центрлној Србији, у Хашком трибуналу и сада у Специјалном суду, оптужено је укупно 213 особа, али је само 71 осуђена, а 50 одсто осуђених су Албанци.

Поред застоја у суђењу за ратне злочине, 23 године касније, на Косову су стагнирали у прикупљању потребних доказа и чињеница за документовање почињених злочина.

Тврде да недостаје и специјализована институција, иако ће, како је најављено из владе, током 2022. године бити израђен нацрт закона о Институту за документовање злочина почињених током рата на Косову.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара