Читај ми!

Почело суђење Ристу Јовановићу, ухaпшеном на Газиместану

У суду у Приштини почело је суђење Ристу Јовановићу из Подгорице, ухапшеном за Видовдан на Газиместану, по оптужници да је починио кривично дело "изазивање раздора и нетрпељивости" на Косову и Метохији.

Тужилац терети Јовановића "да је на Газиместану умишљајем и планирањем подстицао и ширио јавно мржњу, раздор и нетрпељивост између етничких и верских група које живе не Косову".

"На тај начин је Јовановић јавно и у присуству знатног броја грађана узвикивао 'убијте Шиптара', 'Косово ћемо опрати крвљу', 'Косово је Србија', док је пред медијима рекао да ће Шиптарима бити тесно, чиме је озбиљно угрозио јавни ред и мир", навео је тужилац, читајући делове оптужнице.

Тужилац тврди да је "подстичући мржњу и нетрпељивост међу етничким групама на Косову, Јовановић извршио кривично дело изазивање раздора и нетрпељивости, које је санкционисано законом".

Јовановић је након саопштавања оптужнице, на питање судије рекао да се не осећа кривим за дела за која се терети.

"Нисам изговорио или певао нешто што ми се приписује", рекао је Јовановић и додао да не мрзи ниједан народ.

Јовановић је у једномесечном притвору, а његова адвокатица Јована Филиповић у међувремену поднела је захтев за одбацивање оптужнице и приговор на доказе.

Захтев за одбацивање оптужнице одбијен је у Апелационом суду, а на данашњем рочишту Јовановић се одрекао права на нову жалбу.

Филиповићева је пред почетак суђења навела да је доставила списак са великим бројем сведока, особа које су све време биле поред Риста Јовановића на Газиместану и које једине имају непосредна сазнања о томе да ли је он изговарао оно што му се ставља на терет.

"Приговорили смо на доказе које је прикупило тужилаштво, јер су суштински непоуздани и не тичу се навода из оптужнице. Као доказ одбрана је приложила снимке из којих се види да Ристо Јовановић није подстицао на мржњу", рекла је Филиповићева РТС-у.

Ристо Јовановић из Подгорице у притвору је у северном делу Косовске Митровице.

недеља, 02. април 2023.
7° C

Коментари

UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
UDRUŽENJE NACIONALNIH MANJINA MAČVANSKOG OKRUGA
Ко има право на новац из буџетског Фонда за националне мањине
Re: Trans šta?
Синтија Никсон открила да јој је најстарије дете трансродно
Pismenost
Ако сте и ове године донели одлуку да промените своје навике, психолози имају неколико савета
Дрмно
ЕПС ће размотрити захтев за расељавање села Дрмно