Читај ми!

Експлозије у фабрици "Слобода" у Чачку, војни хеликоптери током дана гасили пожар

Још није познат узрок несреће, а ситуација се полако смирује. Сви радници су евакуисани, као и грађани који живе у близини фабрике и нема повређених. Најбитније је да нема жртава, рекао је градоначелник Чачка за РТС. Ватрогасци чекају да се стекну услови како би ушли у фабрику.

Хеликоптери завршили данашње ангажовање на гашењу пожара

Хеликоптери Војске Србије обавили су током данашњег дана укупно 50 налета и избацили 110.000 литара воде на део круга фабрике "Слобода" у Чачку где је током ноћи дошло до пожара, а затим и серије експлозија у објектима за складиштење компонената за комплетирање упаљача.

Лука Чаушић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије, рекао је за РТС да је последња експлозија у чачанској "Слободи" била у 11.11 и да 24 сата од последње екслплозије на лице места могу ући припадници Сектора.

Мислим да Чачани могу да буду спокојни, рекао је Чаушић додајући да је ситуација изгледала драматично али да је најважније да није било жртава.

Три хеликоптера Ми-8 и Ми-17 до сада избацили око 48.000 литара воде

Три хеликоптера Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије, типа Ми-8 и Ми-17, ангажована су тренутно на гашењу пожара у фабрици "Слобода" у Чачку, саопштило је Министарство одбране.

Министар одбране Небојша Стефановић, који је јутрос разговарао са руководством фабрике, најавио је том приликом да ће хеликоптери Војске помоћи да се пожар коначно угаси.

Хеликоптери су полетели са аеродрома "Морава" код Краљева око 14.30, а ведра су, како је и планирано, напунили на језеру Међувршје недалеко од Чачка.

До 16 часова реализовано је укупно 12 налета, а хеликоптери су на место пожара у кругу чачанске фабрике избацили скоро 48.000 литара воде, наводи се у саопштењу.

Током поподнева хеликоптери ће наставити гашење.

Хеликоптери пожар гасе водом из Међувршја

Више од једног сата круг фабрике "Слобода" у Чачку надлећу хеликоптери који помажу у гашењу пожара.

Воду захватају у Међувршју и бацају је на локацију где је ноћас избио пожар који је покренуо серију експлозија.

Детонације се нису чуле већ неколико сати. 

Прилаз фабричком кругу и даље није дозвољен, пошто је, како сазнаје РТС, према правилницима предвиђено да стручне службе из области пиротехнике могу да приђу месту експлозије тек 24 часа након последње детонације. Тек тада ће моћи да се говори и о штети.

Очекује се да ће фабрика од понедељка поново почети да ради. 

Извештај Силвије Пашајлић

Војни хеликоптери гасе пожар у Чачку

Три војна хеликоптера стигла су у Чачак и почели да гасе пожар који је избио током ноћи у кругу фабрике "Слобода", у издвојеном делу фабрике који је предвиђен за складиштење и чување елемената за комплетирање упаљача.

Mинистар одбране Небојша Стефановић најавио је у Чачку да ће хеликоптери Војске, учествовати у гашењу пожара и објаснио да ће летелице са безбедне висине на место пожара бацати више од четири тоне воде, што би требало да помогне да се пожар коначно угаси.

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је прелиминарна процена штете између милион и по и два милиона евра. Он је рекао да три хеликоптера крећу у гашење пожара.

Од последње детонације прошло је три сата, јавља извештач РТС-а. Фабрика "Слобода" је саопштила да се пожар догодио у магацину где се налазила муниција мањег калибра, упаљачи за артиљеријска зрна локализован и да не прети да се прошири даље.

Министар Небојша Стефановић, који је дошао на лице места, рекао је да ће се кораци у фабрици предуземати по процедурама.

"Очекујем да ћемо током викенда угасити пожар, да би фабрика од понедељка почела да ради", рекао је Стефановић и додао да је ово једна од наших најбољих компанија, која има уговорене пројекте за извоз у вредности од 50 милиона.

Ако буде потребе, током викенда ће бити ангажовани хеликоптери како би се што пре угасио пожар.

Живот се полако враћа у нормалу и мештани су се углавном вратили у своје домове. 

Стефановић у кругу фабрике "Слобода"

Министар војске Небојша Стефановић дошао је у фабрику "Слобода", где се ноћас догодила експлозија. У току су разговори са надлежнима.

Чаушић: Предузете акције да се смањи ризик од оваквих догађа

Припадници Сектора за ванредне ситуације осим што су учествовали у евакуацији након експлозије у фабрици наменске индустрије "Слобода" у Чачку предузели су низ акција како би се смањио ризик од оваквог догађаја, изјавио је данас Лука Чаушић, начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

"Тек 24 сата након последње експлозије, наши припадници ће моћи да уђу у круг фабрике, евентуално интервенисати и утврђивати шта се све десило", рекао је Чаушић за ТВ Прва.

Додао је да је ситуација ноћас изгледала драматично када су се чуле експлозије, а грађани Чачка били су узнемирени. МУП је на лице места упутио одмах припаднике Сектора за ванредне ситуације Полицијске управе Чачка и они су, у сталној комуникацији са министром Александром Вулином, кренули у евакуацију околних стамбених објеката.

Додао је да су припадници Сектора за ванредне ситуације обавили низ неопходних радњи као што су блокирање прилаза, магистралног пута до гашења гасовода на том потезу како би се смањио ризик. Припадници Сектора за ванредне ситуације биће на лицу места док све не буде потпуно сигурно.

Министар Стефановић у колони службених возила која су ушла у круг фабрике

Више од 45 минута нема детонација из фабрике. Колона службених возила ушла је у фабрику, међу њима и возило министра Небојше Стефановића, сазнаје РТС.

"Слобода" је саопштила у тренутку прве експлозије није било људи у магацину, а захваљујући спасилачкој служби евакуисани су сви радници.

Пожар код магацина је локализован и не постоји бојазан да ће се проширити. 

Брнабић: Најважније да нема повређених, све остало ћемо санирати

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је најважније да у експлозији у фабрици наменске индустрије "Слобода" у Чачку није било повређених, а да ће све што је уништено бити санирано.

"Најважније је да нема повређних, а све остало ће се санирати", рекла је Брнабићева за ТВ Пинк.

Брнабићева је казала да ће се накнадно утврдити узроци пожара.

Стока у селу Придворице страдала од последица експлозије

И даље се чују експлозије из магацина у фабрици "Слобода", који је укопан у брдо и окренут ка селу Придворице. Магацин је удаљен од осталих објеката, па није било штете на другим објектима.

Из магацина још има дима и трагова ватре и то нису добре вести, због ватре се дешавају и детонације, које су повремено веома јаке, јавља извештач РТС-а са лица места.

Мештани из Придворице су пријавили да им је страдала стока од последица експлозије. Екипа РТС је отишла у Придворице.

Вулин: Експлозија се десила у магацину готових производа

Министар Александар Вулин рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је ситуација у Чачку под контролом.

Каже да је од јутрос од 1.30 у директној вези са Луком Чаушићем, шефом сектора за ванредне ситуације и директором полиције Ребићем.

"Чаушић је отишао на терен и окупио 35 ватрогасаца Сектора за ванредне ситуације плус 10 ватрогасаца из Чачка, који су дежурали. Наш највећи страх је био да неко није евакуисан, на сву срећу сви радници су евакуисани", навео је Вулин.

Према његовим речима, на сву срећу експлозија се десила у магацину готових производа, не у самој производњи, што је срећа.

"Разматрано је да се евакуише значајни део Чачка, али није било потребе. Након 24 сата од последње детонације, ватрогасци ће моћи да уђу", каже Вулин и наглашава да је најбитније да све буде безбедно.

Ситуација се смирује, могу се чути повремене детонације

Током ноћи одјекивале су јаке детонације из фабрике "Слобода", које су се чуле у целом Чачку. Најдраматичније је било у насељу Језина.

Ситуација се значајно смирила, само повремено се чују детонације. 

Очекује се званично саопштење из Министарства одбране.

О штети ће се говорити касније, а очекује се да екипе уђу у фабрику када то буде безбедно.

Нормализован саобраћај у Чачку, затворен само пут ка фабрици

После трочасовне блокаде саобраћаја у околини фабрике "Слобода", сада је све отворено. Само пут који води ка фабрици је још увек затворен.

Детонације се и даље могу чути и слабије и јаче. Више се не види дим изнад фабрике. Становништво се полако враћа својим кућама.

Нема приступа делу града у околини фабрике

Полиција још не дозвољава приступ фабрици, јавља репортер РТС-а са лица места. Грађани у близини фабрике су евакуисани, неки су провели ноћ у подруму.

Узнемирени житељи кажу да се могу видети трагови експлозије по аутомобилима. На неким кућама су попуцала и стакла, јавља репортер РТС-а.

Још се могу чути детонације у околини фабрике, али су оне мањег интензитета. 

Ватрогасци чекају да би могли да интервенишу

Спремне су професионалне ватрогасно-спасилачке јединице са девет припадника и три возила, испред фабрике су и ватрогасна возила фабрике са 10 њихових радника. Интервенисаће када се стекну услови.

То је 800 метара од улаза у круг фабрике. Нема разлога за панику. Сви радници су евакуисани и налазе се на безбедном месту.

Серија детонација у чачанској фабрици "Слобода" почела је нешто пре два часа изјутра, али још нема информација о узроцима несреће.

Детонације су се повремено чуле око пола шест, али знатно ређе и мањег интензитета и репортери РТС-а на лицу места кажу да се ситуација смирује. 

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, изјавио је за РТС да нема жртава и повређених, да је око шездесет радника радило у трећој смени и да су сви одмах евакуисани, а негде око пола три евакуисана су и четири радника, која су се од експлозија склонила у подрум.

"Око пола два су се чуле прве детонације, оне су се догодиле у магацину убојних средстава. Добро је да се експлозија и пожар нису се догодили у производним халама", рекао је Тодоровић за РТС.

Иначе, магацин се налази на неких 800 метара од улазне капије. 

Сектор за ванредне ситуације мобилише екипе за спасавање и апелује на грађане који живе у близини фабрике да не излазе из кућа како се не би излагали непотребном ризику.

Ватрогасно-спасилачке екипе, са девет припадника и три возила, као и ватрогасна возила фабрике "Слобода" са десет радника налазе се испред фабрике и интервенисаће када се стекну услови, саопштено је из Сектора за ванредне ситуације.

петак, 24. март 2023.
11° C

Коментари

ma kakav vrabac
Дискус хернија, болест 21. века
Re: pretplata
Такса за јавни медијски сервис и услови ослобађања
RTS 2-Glavnom i odgovornom uredniku
Ко управља РТС-ом
Rupe-Kraljevo
„Процветала“ рупа на путу Краљево–Рашка
Poštovanje za tekst
Дискус хернија, болест 21. века