Читај ми!

Toм Гаши припрема тужбу против Мартија, Дел Понте и Барајбара, тврди да су извештаји о "жутој кући" превара

Приштински адвокат Том Гаши припрема тужбу против Дика Мартија, Карле дел Понте и Хосеа Пабла Барајбара, које ће теретити да су "преварили јавност" извештајима о "жутој кући" у Албанији, а која се помиње као место где су киднапованим Србима и другима са Косова током сукоба 1998. и 1999. године вађени органи.

За подизање тужбе Том Гаши је добио пуномоћ породице Катући, власника такозване "жуте куће". Тај документ, као и видео-снимак сусрета са члановима породице објавио је на својој Фејсбук страници.

Гаши тврди да је "Дик Марти неовлашћено боравио у кући ове породице, преварио Савет Европе својим извештајем о убиствима и трговини органима, обмануо косовске институције које су гласале за формирање Специјалног суда, да је бивша хашка тужитељка користила лажне податке у својој књизи, а да је бивши УНМИК-ов званичник (Барајбар) такође илегално боравио у кући".

Адвокат преноси да је Дик Марти наводно "тајно и маскиран" боравио на имању породице Катући на североистоку Албаније код Буреља.

"Иако у кући породице Катући нису пронађени докази о трговини људским органима, Дик Марти је преварио и завео Савет Европе тврдећи да су чланови ОВК током и после рата, стотине цивила, Албанаца, Срба, Рома, наводно држали у његовом дому, да су илегално мучени, убијани, а њихова тела ношена за међународну трговину", објавио је Гаши.

За шефа Канцеларије за нестале особе и форензику УНМИК-а Хосе Пабла Барајбара, такође тврди да је "илегално отишао у кућу породице Катући, у потрази за доказима о трговини људским органима, али да до њих никада није дошао".

За бившу главну тужитељку Хашког трибунала Карлу Дел Понте тврди да је у својој књизи, "користила лажне податке о наводним злочинима ОВК које је Дик Марти касније користио за извештај".

У крајњем циљу, према Гашију, Специјални суд за злочине припадника ОВК треба да буде распуштен, а у објави је написао да "брани националне вредности Албаније и брани ОВК, против Специјалног суда".

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво