Оба пилота погинула у удесу "мига 21" код Малог Зворника

Авион "миг 21" Војске Србије срушио се јутрос око 9.00 у рејону села Брасинe код Малог Зворника. Mинистарство одбране наводи да је авион пао током извршења редовног летачког задатка. Погинула су оба пилота, потврдило је Министарство. Повређен је мештанин у чије двориште је авион пао.

Два пилота Ратног ваздухопловства и ПВО Војске Србије погинули су око 9.10 приликом пада авиона "миг 21" у рејону села Брасине код Малог Зворника обављајући своје летачке задатке, потврдило је Министарство одбране.

Повређен је мештанин у чије двориште је авион пао. Он је превезен у Општу болницу у Лозници.

У болници су за РТС рекли да је мушкарац (1961) убрзо након пада авиона збринут у јединици интензивне неге и да је задобио опекотине грудног коша, главе и руку, али да је свестан и оријентисан.

Осим опекотина, нема других повреда.

Како јавља репортер РТС-а са лица места, један од припадника ВС захтевао је од новинарских екипа да се удаље са лица места.

Министарство: Авион прегледан 

Министарство одбране саопштило је да је авион "миг 21" који се срушио прегледан пре полетања у складу са свим процедурама и након прегледа констатовано је да је исправан и спреман за лет.

Хеликоптери су надгледали село, а на лицу места су ватрогасци, војска, полиција и Хитна помоћ. 

Место трагедије обишли су и разговарали са очевицима министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, командант РВиПВО генерал-мајор Душко Жарковић и командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић.

Након увиђаја који су обавили и цивилни и војни органи, начелник Генералштаба формирао је Комисију за испитивање ванредног догађаја са начелником Управе за развој и опремање бригадним генералом Миланом Поповићем на челу, а командант РВиПВО формирао је стручну комисију за утврђивање узрока удеса авиона "миг 21" коју води начелник штаба Команде РВиПВО бригадни генерал Александар Бјелић, додаје се у саопштењу Министарства. 

Очевици кажу да се све догодило врло брзо

Мештани које је екипа РТС-а затекла на месту несреће били су видно узнемирени. Испричали су нам да је авион јутрос надлетао село, и у једном моменту је летео јако ниско, тик изнад кровова кућа.

Све је видео и Станоје Грујућ, који је за РТС испричао шта се јутрос догађало.

"Прво је био јак звук авиона и ниско је летео, излетели смо из куће ја и супруга, било је безазлено, борио се, окретао. Онда је био пад, после се јак дим подигао, одмах сам отишао колима, одиграло се у врло кратком времену", испричао нам је Станоје.

Како каже, кад је дошао на лице места, мештани су се окупили, а чула се и накнадна пуцњава.

"Један комшија је опекотине добио, одвезен је у Лозницу, мање су телесне повреде", испричао је Станоје Грујић за РТС.

Живана Илић још не може да се опорави од шока који је јутрос доживела.

"То је пролетело изнад наше куће, тресло се, само је букнуло, ухватила сам се за главу и почела да вичем 'гори, гори'. Уплашила сам се за децу, комшије су виделе како је то изгледало, излетела сам на пут, нисам знала где се налазим, још се тресем", испричала је Живана.

Мештани села Брасине кажу да је већа трагедија избегнута захваљујући пилотима. 

Авион се након пада запалио, а изгорело је и једно дрво. 

Од летос "миг 21" на небу после паузе 

"Миг 21" недавно се опет нашао на небу изнад Србије после дуге паузе.

Од 2015. године Војска Србије користила је само три двоседа, а један је био разоружан.

Међутим, и ти авиони су ускоро престали да лете.

У јуну и јулу ове године медији су писали како "двогрба камила" поново лети.

Ваздухопловни портал "Тангосикс" јавио је да је са батајничког аеродрома после две године летос полетео најмлађи модел са серијским бројем 16158.

Према фотографијама са места данашње несреће којe су објавили нeки медији, на репу авиона који је пао налази се управо тај серијски број.

среда, 07. јун 2023.
17° C

Коментари

Operacija ingvinalne kile
Одговори лекара, 21. 6. 2014.
Pornografija
Зависност од порнографије нема никакве везе са сексом, тврди терапеут
Zujanje
Зујање у ушима није безазлено
Paraplegija
Прва операција кичмене мождине матичним ћелијама у Србији!
Zujie vec 10 godina, and counting
Зујање у ушима није безазлено