Цурење докумената из Хага – како су ветерани ОВК сазнали имена сведока

Како је четири хиљаде досијеа са доказима и именима сведока који су намењени раду суда за злочине ОВК у Хагу завршило у канцеларији ветерана ОВK у Приштини? Намећу се питања да ли су документи аутентични, да ли им је циљ "само" застрашивање сведока или нешто треће.

Непозната особа, са маском и качкетом, уноси кутију са неким документима у неку просторију. Делује као заплет крими-трилера, али у стварности све је много озбиљније, јер је реч о просторијама Удружења ветерана такозване Ослободилачке војске Косова и о суђењу за најтеже злочине припадника ОВK, међу којима је и косовски председник Хашим Тачи.

"Готово је невероватно да та цела прича није прерасла у прави скандал", каже уредник на Интернет порталу РТС-а Радивој Мароевић. Невероватно је, оцењује, да неко остави пакет пред канцеларијом, а да сви "перу руке од тога" и да је требало времена да се установи ко је уопште од међународних званичника дошао да узме копије.

"Уз све то, како у једну кутију може да стане четири хиљаде досијеа и како су камере добро уснимиле маскираног човека", пита се дугогодишњи дописник из Приштине Миливоје Михајловић, који сматра да је индикативно и то што се прича о томе у албанским медијима појављује само као вест и што су је "на неки начин гурнули у страну".

Још је занимљивије што су медијима снимке доставили сами ветерани, који се од оснивања Суда 2015. године противе његовом раду.

Извршни директор Фонда за хуманитарно право у Приштини Беким Бљакај овај догађај зато види као покушај ветерана да спрече рад Специјалних већа у Хагу и као њихов покушај да се сведоци застраше.

Подсећа и да би истражни органи морали да се позабаве овим случајем, јер је незаконито на овај начин користити документацију, поготово у фази истраге.

Мук из Хага

Док ветерани тврде да очекују још седам хиљада страница досијеа, Специјално тужилаштво у Хагу – ћути. Упознати су са случајем, кажу, али ни четврти дан откако се све догодило не потврђују нити поричу могућност да су ови документи њихови.

Оно што додатно забрињава јесте да ветерани некадашње терористичке организације наводе да су у тим документима чињенице о недавним ратним злочинима на Kосову, па чак и имена заштићених сведока.

"А то значи – побрините се за сведоке! Знамо каква је пракса под наводницима на Косову и какав је однос према сведоцима. У случају Харадинај било је и убијених сведока, застрашених, неких који су повлачили своје изјаве", подсећа Михајловић.

Упадљиво је, премећује, ћутање Специјалног суда који би требало да предузме неку акцију.

"Занимљиво је да Приштина пребацује лопту на Београд тврдећи да су документи стигли из Београда, што је бесмислено", наводи Михајловић.

"Од четири хиљаде докумената у приштинским медијима објављен је само један, у коме се наводи сведочење једне жене којој су припадници ОВК у неком тренутку одвели њеног супруга и свекрву који се никад нису појавили, што наводи на закључак да се ради о документацији коју је прикупило Тужилаштво у Београду и проследило Хагу", примећује Мароевић.

"Прилично је индикативно зашто се то десило. Очигледно један од разлога је да се дискредитује суд или бар да се представи пред косовском јавношћу као суд који суди бившим припадницима ОВК на основу српских доказа, у шта, заиста, тешко могу да поверујем", каже Мароевић.

Специјални суд за злочине ОВK основан је 2015. и тужиоци од тада воде истраге. Главни тужилац је почетком ове године објавио да је спреман да подигне и прве оптужнице. Kако постоји велики притисак на рад суда, али и упозоравајуће искуство – када су нестајали па чак и убијани сведоци.

Садржај оптужница је поверљив, а суд не мора да објављује имена оптужених све до момента док се не појаве у судници. Управо зато се верује да је дискредитовање суда и застрашивање сведока могући разлог појаве ових документа, али упућени сматрају да постоје и други разлози.

Улога "капиталаца"

"Друго лице ове приче је да се ради о 'капиталцима', људима који воде политику минуле две деценије и људима који се брину и о подземљу и који контролишу огромне токове новца. Њих бране светски познати адвокати Џефри Најс – Тачија и Љуштакуа. Сетимо се да је у процесу Рамушу Харадинају један од главних адвоката била Чери Блер, супруга Тонија Блера", указује Михајловић.

Додаје да је њихов посао да елиминишу доказе, застраше сведоке, искомпромитују суд, што раде и адвокати. "Ради се о великом бизнису, десетине милиона евра су у тим процесима и то је оно што карактерише и овај случај", каже Миливоје Михајловић.

Kоме онда може да одговара да документи процуре у јавност? Да ли је објављивање потреба ветерана ОВK да утврде своје позиције? Према неким проценама, има их око 65.000, имају јак политички утицај и могу да утичу чак и на избор власти.

"Већина оних који су позвани од Специјалог већа да дају своје исказе, а посебно они који су позвани као осумњичени, јесу ветерани, бивши припадници ОВК, тако да очито они стоје иза тога", сматра Беким Бљакај.

Нервоза међу ветеранима ОВК

Извршни директор приштинског Фонда за хумантирано право подсећа и да, када су ветерани заказали конференцију за медије на којој су представили документацију коју поседују, "имали су отрован језик и позвали су посланике да пониште закон о специјалним већима".

Бљакај је уверен да тај закон неће бити поништен, али сматра да све ово указује на то да међу ветеранима влада нервоза и да можда имају неке информације да ће ускоро бити објављене и потврђене нове оптужнице.

Пре две године, бивша главна тужитељка Хашког трибунала Kарла дел Понте изјавила је да је прошло превише година и да не очекује да ће Специјални суд доћи до истине и задовољити правду, јер је, како је навела, превише касно да се утврди истина о злочинима почињенима на Kосову, а поготово о "Жутој кући". Да ли ће овај специјални суд потврдити сумње Дел Понтеове или ће учинити више него што је она у Хашком трибуналу?

"Нико никад није сакупио на једном место све документе. Има докумената Кфора, Унмика и других који су се појављиали на Косову и који су укључени. Међународна заједница и Европска унија морале су да покрену истрагу о свему томе", сматра Мароевић, нарочито након што је Дел Понтеова објавила податке о случају "Жута кућа".

Потврда оптужница – велики ударац за Приштину

Каже да је та истрага изазвала потрес на политичкој сцени у Приштини, а да ће потрес бити још већи ако сада буду потврђене оптужнице, нарочито против Тачија.

"С једне стране, међународни званичници сматрају да је то једна врста чистилишта косовске политичке сцене, да ће доћи до смене генерације и смањити се корупција и криминал и проблеми који потресају Косово, а исто тако извесно је да се све те структуре које су водиле Косово а које су проистекле из ОВК, неће предати тако лако", сматра уредник на порталу РТС-а.

Према његовим речима, ово цурење докумената може бити индикатор како ће се то одвијати у наредним месецима, поготово од тренутка када прва оптужница буде објављена.

"Ово би била увертира у судске процесе који би требало да ставе тачку на злочине ОВК на Косову. Није први пут да се докази прикривају, да се застрашују сведоци. Сетимо се само доказа у вези са 'Жутом кућом' и да је и Карла дел Понте много пута упозоравала да су нестајали сведоци, да су убијани сведоци", оцењује Михајловић.

Како наглашава, то је оно што прати ове случајеве. Има ту свега: има политике, медија, спинова, али нема правде", оцењује Михајловић.

Пут Специјалног суда крајем овог месеца иде Агим Чеку, као осумњичени. Пре њега, у истом својству, већ су испитани остали водећи регионални команданти бивше ОВK – Хашим Тачи, Kадри Весељи, Рамуш Харадинај, Јакуп Kраснићи, Сами Љуштаку, Рустем Бериша.

Прве оптужнице могле би да буду подигнуте до краја године.

Тада ће се тачно знати против кога су и за која дела, а можда ће бити јасније и откуд сада ова прича о документима.

петак, 14. јун 2024.
15° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије