Стефановић: Нелогичности у случају новинара Цветковића

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је за РТС да су се сви обрадовали јер је новинар Стефан Цветковић жив и здрав. Додао је да је он завршио давање изјаве, да је извештај достављен тужиоцу и да су на тужилаштву следећи потези.

Стефановић је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је било много нелогичности у целом случају и у самој Цветковићевој изјави.

Рекао је да је сат пронађен испред возила био један од кључних фактора, да су изоловани отисци и узорци ДНК, и да су на њему пронађени само Цветковићеви отисци и узорци.

Каже да су очевици са лица места, када су сведочили, рекли да су чули нормалан разговор који је трајао неко време а потом је престао.

Цветковић каже да су га извукли из кола, а Стефановић наводи да је све то врло нелогично.

Додаје да је новинар рекао да је праћен и да се налазио на пумпи, са које су прегледани снимци, али, како каже министар, на њима није било њега нити било ког другог возила. 

Стефановић додаје и да је полиграф показао да неке изјаве нису тачне и поручује да је реч о случају који ће морати да се разреши.

Истиче да је Србија стабилна и безбедна земља, за разлику од неких других земаља у којима су се догодили тешки случајеви и додаје да се нада да ће Цветковић сарађивати са органима истраге и дати све информације.

Министар каже да је, на питање да ли је у свему учествовао неко из његовог приватног миљеа, Цветковић рекао да није нико, а полиграф је показао да то није тачно.

Наводи и да су грађани Србије били узнемирени, и да је ангажован велики број људи. Поручује да је добро да је Цветковић жив и здрав али да је потребно да се дође до релевантних чињеница.

Каже да је Стефан све време био на безбедном месту и да су урађене све здравствене анализе.

"Они који креирају лажне вести наносе велику штету"

Говорећи о дезинформацијама које су се појавиле о квалитету воде у Београду, Стефановић је рекао да свакога дана завод неколико пута проверава квалитет воде и да никада ниједна референтна вредност није била неисправна.

Каже да су се дезинформације са друштвених мрежа шириле у Београду, Суботици, Панчеву, Крагујевцу и да је очигледно да се радило о ширењу потпуно лажне вести.

Каже да је приведено осам лица која су ширила вест и да ће полиција покушати да дође до аутора изворне вести.

Министар додаје да за сада нема директне везе између приведених а да ће се видети да ли постоји веза између њих и аутора оригиналне вести. Подсећа да људи који креирају такву врсту вести наносе огромну штету.

"Срећом, људи из градске власти су брзо реаговали", рекао је Стефановић подсећајући да су у року од сат времена камере биле у водоводу и да је брзо и ефикасно показано да је реч о измишљотини.

Говорећи о законским одредбама, министар каже да је реч о кривичном делу и да за то постоје санкције.

Каже да се власт, поучена искуствима, упустила у израде и допуне више закона који постоје како било обухваћено све што се дешава у сајбер простору.

Стефановић наводи да не постоје повољне и неповољне лажне вести и да то шаље лошу слику о Србији.

"Молим људе да то не раде", рекао је министар и позвао грађане који имају узнемирујуће информације да то повере државним органима који ће то да провере.

"Једнака шанса за све да остваре права"

Када је реч о блокадама путева и протестима због цене горива, министар је рекао да неће бити дозвољена блокада међународних саобраћајница.

Додаје да ће возачи бити упозоравани да је блокада дело које се кажњава. Они који тврде да су остали без горива биће замољени да се помере у десну страну, рекао је министар и подсетио да су полицајци помагали људима гурајући њихова возила.

Каже да људи имају право и на слободу кретања и да због тога сви морају да имају једнаку шансу да остваре права.

Стефановић је рекао да је "осам опозиционих протестаната" покушало да заустави 100.000 људи и позвао је све да се понашају у складу са законом, да најаве протест и да га онда одрже.

"Не можете се само појавити и пореметити планове, онемогућити људима да стигну до школе", истакао је министар.

Додаје да је цена горива тема о којој ће се разговарати али не под притиском улице.

О штетама изазваним временским непогодама

Стефановић се осврнуо и на штете од временских непогода које су последњих дана погодиле неке делове земље. Истакао је да је од првог тренутка формиран штаб и да је премијерка дала налог да се формирају групе у оквиру штаба.

Додаје да су људи на терену, да су министар Недомовић и премијерка били у обиласку подручја.

Каже да има много штете од града и од самих поплава али да се већина кућа санира.

"Радимо на томе да се набави цреп да би се покрио људима животни простор а министарство пољопривреде сагледава могућности да помогне пољопривредницима јер су штете на њивама велике", каже Стефановић.

Апел возачима да штите животе 

Када је реч о саобраћајним несрећама, министар каже да у поређењу са истим периодом прошле године има 27 мртвих мање.

Додаје да се не може поставити полиција на сваких 100 метара али да су појачане контроле брзине, везивања појаса, коришћења мобилног и алко-тестови.

Стефановић наводи да људи често прецене своје способности а поготово млади возачи и додаје да ће пресретачи бити упућени и на локалне путеве.

Међутим, истиче да је важно да се подигне свест о безбедности, и да се ради и у школама са децом у провм и четвртом разреду.

Подсећа и да људи често крећу на пут уморни и да због тога могу да пређу у другу траку и изазову директан судар.

Министар је апеловао на све да штите своје животе и животе других.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво