Брамерц: Милошевић подстицао етничко чишћење

Главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц рекао је да ће историја пресудити да је бивши председник Србије Слободан Милошевић имао централну улогу у подстицању кампање етничког чишћења у целој бившој Југославији, као и да нису у праву они који тврде да га је Хашки трибунал ослободио кривице пресудом Радовану Караџићу.

У ауторском тексту за Ал Џазира Балканс, Брамерц је рекао да неки представници власти у земљама региона "редовно криво тумаче и игноришу правне и историјске документе" и подсетио да је прошле седмице било покушаја да се Милошевић ослободи за злочине почињене у Босни и Херцеговини.

"Неки, укључујући српског министра спољних послова (Ивицу Дачића), тврде да је раније током године Међународни кривични суд Уједињених нација за бившу Југославију својом осуђујућом пресудом бившем вођи босанских Срба Радовану Караџићу, Милошевића ослободио кривице. Ови аргументи не само да наводе на криви пут, него су и погрешни. Једина особа којој се судило у предмету Караџић био је сам Караџић", написао је Брамерц.

Брамерц је додао да су тужиоци Хашког трибунала предочили огроман број доказа указујући на наводну кривичну одговорност Милошевића.

"Међутим, иако се Милошевић није суочио с коначном пресудом у судници, остају чињенице и докази. Чак и без пресуде у кривичном поступку, историја ће пресудити да је Милошевић имао централну улогу у подстицању кампање етничког чишћења у целој бившој Југославији", рекао је хашки тужилац.

Брамерц је додао да напредак и помирење у региону захтевају прихватање јасних историјских чињеница и да "ревизионизам и негирање воде само у изолацију и стагнацију".

"Негирање геноцида, злочина против човечности и ратних злочина су данас скоро сасвим уобичајени. Осуђени ратни злочинци јавно се славе као хероји. Недавне комеморације трагичних догађаја користе се за распаљивање напетости и цементирање подела. Ти трендови представљају забрињавајућу слику о томе како ти домаћи политичари у целом региону обликују јавно мњење", написао је Брамерц.

"Државе и политичари у целој бившој Југославији морају изабрати да ли ће и даље одржавати пламен национализма негирањем истине и претварањем комшија у предмете страха, или ће прихватити да су у прошлости учињене велике неправде, привести починиоце правди и кренути заједно напред путем према солидарности и трајном миру", закључио је главни тужилац Хашког трибунала.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво