Пуцано на Србе који су чистили манастир на Косову, нема повређених

Два рафала испаљена су на групу од двадесет Срба из општине Витина који су косили траву у околини манастира Светих архангела Михаила и Гаврила у селу Бинча, а у нападу нико није повређен. Приштина да покаже да ли је на страни мира или терора, рекао Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Епархија Рашко-призренска најоштрије осудила напад на Србе.

Председник општине Клокот, у чијој се близини налази село Бинча, потврдио је за РТС да су на Србе пуцале непознате особе из непознатог правца. 

У изјави за РТВ Пулс Спасић је рекао да је до напада највероватније дошло у циљу застрашивања Срба који живе у том делу Косовског Поморавља.

Срби на које је пуцано тренутно су у полицијској станици у Витини где дају изјаве.

Очевици су рекли да су нападачи отворили ватру из аутоаматског оружја, што је за РТВ Пулс из Шилова потврдио регионални портпарол полиције Косова Исмет Хашани.

Додао је да полиција, по налогу тужиоца, претражује терен у потрази за материјалним доказима. 

Према њиховим речима, представници села су пре три дана поднели захтев Косовској полицији у Витини да добију обезбеђење док чисте порту и припремају је за манастирску славу.

Како су неки од Срба рекли новинарима, након пуцњаве у порту манастира је дошла полицијска патрола која је инсистирала да сви пођу у полицијску станицу и дају изјаве.

Срби из околних села, 16 година уназад чисте порту уочи манастирске славе Светог архангела Гаврила (26. јула), а на рушевинама манастирске цркве служи се литургија на коју долазе Срби из свих крајева Косова и Метохије.

Манастир посвећен Светим арханђелима Михаилу и Гаврилу, у народу познат као манастир Бинча - Бинач, датира из 14. века. Од тада до данас више пута је напуштан и обнављан.

Албански екстремисти су опљачкали и оскрнавили манастир, а након повлачења америчког одреда Кфора 1999. године спалили унутрашњост манастира и минирањем у потпуности уништили, као и капеле Свете Петке, Светог архиђкона Стефана и Светог Николе.

Од 1963. године манастир је уписан у регистар споменика културе Републике Србије.

Ђурић упозорио екстремисте да се не играју животима Срба

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је, поводом оружаног напада на Србе код Витине, упозорио све екстремисте на КиМ да се не играју животима и безбедношћу Срба, а од привремених органа самоуправе у Приштини затражио да коначно на делу покажу да ли су на страни мира или терора.

"Овај забрињавајући инцидент догодио се на дан када Срби на КиМ обележавају годишњицу смрти жетелаца у Старом Грацком, који су убијени подмукло и мучки рафалима из потаје, онако како је данас пуцано и у селу Бинач, што сведочи да терор и терористи нису само део слике мрачне прошлости већ да су и данас обележје стварности у нашој јужној покрајини", наведено је у саопштењу директора Канцеларије за КиМ.

Како каже, нормално друштво се не ствара церемонијалним полагањем венаца на споменике жртвама терора, како то поједини представници привремених органа власти у Приштини мисле, већ искреним радом на сузбијању екстремизма и кажњавању злочинаца.

"Очекујем зато не само осуду терористичког напада у Витини већ конкретну и свеобухватну акцију којом би на уверљив начин било поручено да шовинизам није владајућа идеологија на КиМ, а да терористи не уживају симпатије албанске политичке елите", наведено је у саопштењу.

Епархија Рашко-призренска најоштрије је осудила данашњи оружани напад на Србе који су чистили порту манастира Бинач, код Косовске Витине.

"Епархија Рашко-призренска апелује да се пронађу починиоци овог инцидента и да се српском народу овога краја обезбеди слобода кретања и обележавања верских празника," саопштила је Епархија.

Епархија подсећа да уочи празника манастира група верника обично очисти порту манастира Светог арханђела Гаврила који су уништили албански екстремисти 1999. године јер локални Албанци у току године порту користе као депонију за ђубре и шут.

Локални парох Звонко Костић је пре чишћења од Косовске полиције тражио обезбеђење за чишћење порте, али полиција је одбила његов захтев, наводи Епархија Рашко-призренска. 

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво