Драма у "Луфтханзином" авиону на лету за Београд, Јорданац на силу покушао да уђе у пилотску кабину

Путници, међу којима је била екипа РК "Војводина", успели су да савладају Јорданца са америчким пасошем који је покушао да упадне у кокпит "Луфтханзиног" авиона на лету Франкфурт - Београд. Авион је безбедно слетео и Јорданца је преузела полиција. Одређено му је задржавање до 48 сати због кривичног дела изазивање опште опасности и прослеђен је Тужилаштву на саслушавање. Јорданац није могао да сруши авион, већ само да изазове панику, каже за РТС пензионсани пилот Драган Јовановић.

Драма је започела на небу изнад Аустрије када је Јорданац запретио да ће отворити врата авиона.

Како београдски лист Блиц наводи, Јорданац је најпре лупао на врата кокпита, уз речи "Отворићу врата авиона!".

Ипак, прибрани путници успели су да савладају Јорданца, па је авион безбедно слетео у Београд у 12.45.

Према првим информацијама, посада авиона није пријавила контроли лета ванредну ситуацију, већ је авион неометано слетео на београски аеродром, како је било планирано.

Већина путника за инцидент је сазнала тек по слетању на београдски аеродром "Никола Тесла", када је полиција ушла у авион и привела проблематичног мушкарца.

Јорданцу са америчким пасошем одређено је задржавање до 48 сати због кривичног дела изазивање опште опасности и он је прослеђен Трећем основном тужилаштву на саслушавање, сазнаје РТС. 

У авиону су се налазили и рукометаши рукометног клуба "Војводина".  

Председник Рукометног клуба Војводина Милан Ђукић рекао је за Радио-телевизију Војводине да је путник који је изазвао проблем изгледао сумњиво још приликом укрцавања и да је негде на средини лета покушао да отвори врата кабине, у чему су га спречили кабинско особље, помоћни тренер "Војводине" Милан Мирковић и рукометаш Алексеј Растворцев.

Додаје међутим, да ситуација није била толико драмтична колико се у први мах чинило.

Тренер рукометаша Војводине Никола Марковић рекао је за Новости дана Радио Београда да током инцидента у авиону није било панике.

"Ми смо сви из задњих редова у авиону видели да се нешто дешава, али смо помислили да због ванредних ситуација у сваком авиону има некога из служби безбедности. Ништа се није спектакуларно десило све је прошло у најбољем реду. Већина нас није ни имала информацију шта се дешава", навео је Марковић.

Према његовим речима, стјуарт у пратњи два играча одвео је човека који је изазвао инцидент у бизнис класу и тамо су сели са њим, без икакве тешке ситуације.

"После 15 минута ја сам звао једног од мојих играча и он ми је рекао шта се десило. Већина путника није ни знала шта се десило у авиону, тек су касније сазнали шта се дешавало. Лет је био миран, без панике, сви су добро", нагласио је Марковић.

Путника су до краја лета чували Мирковић и Растворцев, а авион је безбедно слетео када су и остали путници сазнали за инцидент, након што им је то саопштила полиција.

За више од 30 година каријере, пензионисани пилот Драган Јовановић доживео је много непредвиђених околности - углавном техничке природе, јер се некада, каже, летело у нормалнијим околностима. Потез Јорданца, сматра, није могао да угрози безбедност путника.

Јовановић истиче да је Јорданац једно могао да створи панику међу путницима. "Било је немогуће да сруши авион. Врата могу да се отворе само на земљи и у фази полетања и слетања. Горе је толико вeлики 'надпритисак' да врата могу само да одбраве, никако отворе", објашњава пензионисани пилот.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво