Хапшења због утаје пореза

Нишка полиција ухапсила је четири особе осумњичене да су утајом пореза оштетилe буџет Републике Србије за 45.913.145 динара. Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова, након чега ће, уз кривичну пријаву, бити спроведени надлежном тужилаштву.

Ухапшени су: Д. К. (1962) из Београда, одговорно лице предузећа "Агрохим" д. о. о Ниш, С. М. (1957) из Ниша, радницa предузећа "Агрохим" д. о. о Ниш, А. Ч. (1970) из Лесковца, одговорно лице предузећа "Енергосистем Чоругић" и Ј. С. (1979) из Ниша, радник предузећа "Енергосистем Чоругић", док за још две особе полиција трага.

Сумња се да су Д. К. и С. М, као одговорна лица предузећа "Агрохим", у сарадњи са још две особе за којима полиција трага, у периоду од 2011. до 2013. године организовали продају станова у стамбено-пословном објекту у Нишу и захтевали да се део уговорене цене уплати на рачун предузећа, а део преда лично.

На тај начин прибавили су противправну имовинску корист Д. К. у износу од 330.046 евра.

Истовремено, смањена је и основица за обрачун ПДВ-а, због чега су у контролисаном периоду обрачунаване мање пореске обавезе и тиме за износ од 20.220.276 динара оштетили буџет Републике Србије, наводи се у саопштењу МУП-а.

Основано се сумња да је А. Ч. део добијених станова, на име компензације за извршене радове на згради инвеститора "Агрохим", продавао заинтересованим купцима, а добијени новац, у износу од 116.573.065 динара, није уплатио на рачун предузећа "Енергосистем Чоругић".

Такође, сумња се да је А. Ч. новац од продаје станова, у износу од 223.905 евра предао Ј. С, као физичком лицу, без правног основа и евидентирања у пословним књигама предузећа, и тако избегао обрачун и плаћање пореза у износу од 25.692.869 динара, за колико је оштетио буџет Републике Србије.

Против једне особе биће поднета кривична пријава у редовном поступку због постојања основа сумње да је извршио кривично дело порескe утајe.

Сумња се да је он, на име продаје стана, од купца узео износ од 13.130 евра, који није уплатио на рачун предузећа "Агрохим", већ је новац предао Д. К. без евидентирања и плаћања пореских обавеза.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије