Читај ми!

Дрецун и Поповић на суђењу Ивану Ивановићу

Суђење председнику организације "СНП Наши" Ивану Ивановићу због оптужби поводом објављивања списка "30 највећих србомрзаца" на интернету настављено је саслушањем неких од поменутих јавних личности у Вишем суду у Београду.

На рочишту сведочили су председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун, као и бивши "отпораш" Срђа Поповић, преноси Танјуг.

Поповић је навео да се осећа угроженим док год у Србији постоје људи који праве спискове, јер они представљају само почетак, а могу да се наставе мржњом или батинама.

Он сматра да је "списак србомрзаца" цртање мете на леђима, и напомиње да је након објављивања списка добијао претње преко друштвених мрежа.

Дрецун је навео да је и он добијао претње након објављивања тог списка, али да не зна да ли оне имају везе с тим и да се не осећа угроженим.

Претње је, како је навео, одмах пријавио, јер сматра да такви спискови могу да подстакну неке ствари.

Своје изостанке данас су оправдали такође поменути на спорном списку, глумац Никола Ђуричко и директор Б92 Веран Матић.

Следеће суђење заказано је за 16. октобар.

Суд је одредио да се током главног претреса саслушају све личности поменуте на том списку, које су већ давале исказе током истраге у тужилаштву.

На списку су такође редитељ Горчин Стојановић, Небојша Крстић, Србијанка Турајлић, Јелена Карлеуша, покојни Мирко Ђорђевић, Мирјана Карановић, Горан Марковић, Теофил Панчић, Ивана Милић...

Тужилаштво за високотехнолошки криминал оптужним предлогом Ивановића терети за кривично дело расна и друга дискриминација јер је на сајту "СНП Наши" крајем марта 2014. године објавио списак "30 највећих србомрзаца издајника међу јавним личностима".

Ивановић је на почетку суђења рекао да није крив за оптужбе које му се стављају на терет, као и да није имао намеру да било кога дискриминише због његовоих личних особина, већ да су се имена јавних личности на списку нашла због њихових политичких ставова.

Такође је навео да списак "србомрзаца" представља његов политички став.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије